Opening A4 Midden-Delfland mogelijk uitgesteld, VVD en PvdA stellen vragen over grondwater

DEN HAAG - De opening van de verlengde A4 door Midden-Delfland op 18 december is mogelijk in gevaar. Door een lekkage van de damwanden van het verdiepte deel van de weg, moet er veel meer water weggepompt worden dan gepland. Hierdoor zouden woningen verzakken. Regeringspartijen VVD en PvdA in de Tweede Kamer eisen een oplossing voor de problemen, voordat de weg opengaat.
De damwanden blijken water door te laten en daardoor wordt het laatste half jaar dagelijks drie keer meer grondwater weggepompt dan gepland. De verwachting was dat er 400 duizend liter per dag weggepompt zou moeten worden maar het gaat om een kleine 1,5 miljoen liter.

Omwonenden zeggen dat daardoor hun huizen verzakken en er scheuren in hun woningen ontstaan. De gemeente Midden-Delfland vreest bovendien dat het wegpompen van het grondwater gevolgen heeft voor de natuur in het gebied.


Opheldering van minister


VVD en PvdA willen nu opheldering van minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur. 'Wat ons betreft gaat de weg zo snel mogelijk open,' zegt VVD-kamerlid Barbara Visser. ‘Maar als uit keuringen blijkt dat de weg nog overal water lekt, dan kan dat gewoon nog niet. Wij willen dat de minister duidelijk maakt wat er aan de hand is en hoe dit opgelost kan worden.'

Ook de PvdA is bezorgd. 'Wij willen precies weten wat er aan de hand is', zegt PvdA-kamerlid Duco Hoogland. ‘Voor ons gaat zorgvuldigheid boven snelheid. Aangetoond moet zijn dat de weg goed bereden kan worden, voordat de A4 daadwerkelijk open kan.’
Over twee weken praat de Tweede Kamer met de minister over de verlengde A4 door Midden-Delfland. Half december beslist het hoogheemraadschap Delfland over het verlenen van een vergunning aan Rijkswaterstaat om extra grondwater weg te pompen.
Deel dit artikel: