Instellingen

'Verzakte huizen Schipluiden kan niet schuld zijn van verdiepte A4'

DELFT - Het lijkt er om te gaan spannen. Kan de verlengde A4 tussen Delft en Schiedam over iets meer dan een maand open, of niet? Er is veel te veel grondwater en dat moet worden weggepompt. Omwonenden klagen nu dat hun huizen daardoor aan het verzakken zijn. Maar dat kan helemaal niet door die nieuwe A4 komen, zegt Wout Broere, universitair docent voor onderwater bouwen TU Delft.
Door een lekkage in de damwanden van het verdiepte deel van de verlengde A4 wordt er drie keer meer water weggepompt dan gepland. In plaats van 400 duizend liter gaat het nu om bijna 1,5 miljoen liter per dag. Omwonenden denken dat hun woningen daardoor verzakken.
Het zou universitair docent Wout Broere van de TU Delft echter ernstig verbazen als de woningen last hebben van de wateronttrekking voor de A4.

100 keer meer water

DSM pompte tot voor kort 100 keer meer water weg voor de verdiepte A4 dan nu. De hoeveelheid water bij de verdiepte A4 kan daarom niet de oorzaak zijn van de verzakkingen. Broere heeft geen idee waarom de omwonenden dan toch deze verzakkingsproblemen hebben. 'Het kan bijvoorbeeld een lek zijn, of iemand die een put heeft gemaakt, of een andere wateronttrekking.'
In Midden Delfland is wethouder Govert van Oord geschrokken van de verzakkingen. Mochten de verzakkingen geen incident blijken wil de wethouder het aankaarten bij Rijkswaterstaat. Dus vooralsnog zitten de omwonenden met een onopgelost probleem.