Vluchtelingen protesteren in Bezuidenhout tegen slechte omstandigheden in voormalige ministerie

Vluchtelingen protesteren tegen slechte omstandigheden in Bezuidenhout
Vluchtelingen protesteren tegen slechte omstandigheden in Bezuidenhout © Dennis Kranenburg
DEN HAAG - Een groep van zo'n 15 vluchtelingen is van plan om niet in, maar voor de deur van het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag de nacht door te brengen. De groep protesteert naar eigen zeggen tegen de slechte omstandigheden in het pand. 'We zijn gevlucht voor de oorlog en komen nu in een gevangenis terecht,' verklaart een van hen.
Volgens de vluchtelingen is er geen privacy
. Ook klagen ze over het eten dat ze krijgen. 'We eten al 4 maanden hetzelfde,' zegt een van hen. 'Veel mensen kampen met buikklachten en we krijgen verder geen medicijnen.' Verder is het krijgen van een gekleurd polsbandje bij veel van de net aangekomen vluchtelingen in het verkeerde keelgat geschoten.
Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoeker (COA), die de opvangplekken voor vluchtelingen faciliteert, hebben enkele vluchtelingen andere verwachtingen, maar het grootste gedeelte van de vluchtelingen zou wel tevreden zijn met de geboden opvang en hulp.  
In totaal blijven ongeveer 600 vluchtelingen tot 1 januari wonen in het gebouw. Daarna worden er statushouders gehuisvest. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning.