Nieuws

Onvrede onder asielzoekers Den Haag neemt toe: Steeds meer boze vluchtelingen voor gebouw SZW

Vluchtelingen bij voormalig ministerie van SZW
Vluchtelingen bij voormalig ministerie van SZW
DEN HAAG - Voor het voormalige ministerie van SZW in Den Haag, bij station Laan van NOI, verzamelen zich steeds meer boze vluchtelingen. Volgens een verslaggever van Omroep West staan er inmiddels tientallen ontevreden mensen buiten. Ondertussen rijden automoblisten langs die hun middelvinger opsteken en 'boze' dingen uit het raam roepen.
In de nacht van woensdag op donderdag hebben zo'n 30 vluchtelingen naar eigen zeggen
uit onvrede met de voorzieningen die in het voormalige ministerie voor de vluchtelingen zijn aangebracht.
Donderdag lijken de protesten uiteen te vallen in twee groepen. Zo'n 40 boze Syriërs staan voor de ingang van het pand. Even verderop, tegenover het BP benzinestation, staan zo'n 30 ontevreden Eritreeërs.  

Te weinig sanitaire voorzieningen

De Syriërs klagen vooral over te weinig douches en toiletten in het pand. Ze zijn ook gefrustreerd dat ze niet weten hoe hun toekomst eruit ziet. 'We weten niet waar we aan toe zijn en niemand kan hier antwoord op onze vragen geven', zegt een van hen tegen Omroep West. 'Het is net een gevangenis hier. Syrië is ook een soort gevangenis, maar dan kun je nog beter in je eigen land zijn', zegt ander.
Tegenover het tankstation, bij de groep Eritreeërs, klinkt een ander geluid. Daar is vooral boosheid over het geld dat ze krijgen. 'Andere asielzoekers krijgen 57 euro per week, wij maar 12', klaagt een van hen. 'Er zit ook te veel suiker in het eten dat we krijgen, daar moeten we van overgeven.' De groep zegt buiten te blijven totdat de situatie is verbeterd.

Middelvingers en verwensingen

Ondertussen rijden automobilisten langs die hun middelvinger opsteken naar de boze bewoners van de tijdelijke opvang. Vanuit hun open raam roepen ze verwensingen en andere onaardige dingen naar de mensen buiten. Bij het tankstation is een omwonende ondertussen vuilniszakken aan het uitdelen en vraagt de Eritreeërs hun rommel op te ruimen.
De onrust in en rond het gebouw begon woensdagavond. Bewoners klaagden toen tegen Omroep West dat ze geen televisie op hun kamer hadden, en 'zelfs geen koelkast.' Ook werd er geklaagd over het eten. 'We eten al vier maanden hetzelfde. De boter en melk zijn erg slecht', aldus een bewoner.

Komst nieuwe groep mogelijk uitgesteld, tv's komen donderdag alsnog

In het voormalige ministerie zou uiteindelijk noodopvang moeten komen voor 600 asielzoekers. Donderdag zou een nieuwe groep arriveren, maar ter plaatse wordt door verschillende vluchtelingen gezegd dat de aankomst van een nieuwe groep door alle commotie is uitgesteld.
Het COA kon dat niet bevestigen. De organisatie die de opvang van vluchtelingen en asielzoekers regelt was donderdag niet voor commentaar bereikbaar. Eerder meldde een woordvoerder van het COA aan Omroep West dat de omstandigheden worden verbeterd. Zo worden vandaag tv's geïnstalleerd.

Wijkraad: Slecht voor draagvlak

Jacob Snijders, voorzitter van bewonersorganisatie wijkberaad Bezuidenhout zegt er vanuit te gaan dat de gemeente en de politie zullen gaan handhaven. 'Er was vrij veel draagvlak voor deze noodopvang in onze wijk. Maar deze situatie helpt niet om het draagvlak te behouden.'
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons nieuwsdossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen