Asielzoekers Den Haag: 'Wij willen ons eigen eten kunnen koken'

DEN HAAG - De boze asielzoekers die zich donderdagochtend voor de deur van het voormalige ministerie van SZW in Den Haag hebben verzameld, willen ander eten. Dat vertellen ze aan verslaggevers van Omroep West. Ze blijken vooral zelf graag te willen kunnen koken.
Verontwaardigd houden ze hun lunchpakket omhoog. 'We krijgen al maanden hetzelfde eten', vertelt een Syrische man, wijzend op het plastic tasje dat hij krijgt uitgereikt in de tijdelijke opvang. Ín het tasje zit een halfje brood, twee pakjes houdbare melk, jam, runderworst en twee kuipjes roomboter.
'We zijn gewend hele andere dingen te eten en krijgen hier maagpijn van', vertelt een vrouw uit Eritrea. Beiden geven aan liever zelf te willen koken.

Protest tegen omstandigheden

Voor het ministerie staan donderdag tientallen boze vluchtelingen. Donderdagavond kwam een groep asielzoekers aan in de noodopvang vlakbij station Laan van NOI, bedoeld voor de tijdelijke opvang van 600 vluchtelingen. Zo'n 30 mensen ging meteen weer naar buiten uit protest tegen de omstandigheden in het gebouw. Ze brachten naar eigen zeggen de nacht door voor de ingang.
Donderdag staan nog steeds tientallen mensen voor het gebouw. Ze klagen over het gebrek aan privacy, het ontbreken van tv's en te weinig sanitaire voorzieningen als douches en toiletten.

COA bekijkt oplossingen

Het COA liet weten dat er donderdagmiddag bankstellen en televisies worden gebracht. Ook gaat de organisatie in gesprek met ontevreden asielzoekers, op zoek naar oplossingen.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons nieuwsdossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen