Onrust opvang ministerie Den Haag verklaard: COA stuurde 'verkeerde' vluchtelingen

Vluchtelingen protesteren tegen slechte omstandigheden in Bezuidenhout
Vluchtelingen protesteren tegen slechte omstandigheden in Bezuidenhout © Dennis Kranenburg
DEN HAAG - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft woensdag andere vluchtelingen gestuurd naar het voormalig ministerie van Sociale Zaken (SZW) dan de buurt was toegezegd. Er kwamen vooral statushouders in plaats van vluchtelingen. Omdat zowel de verwachtingen van de statushouders als de buurt flink uiteen liepen, ging het donderdag mis: asielzoekers gingen uit protest de straat op en boze buurtbewoners demonstreerden ook.
De ontevreden vluchtelingen die de afgelopen dagen klaagden over de opvang in het ministerie blijken vluchtelingen te zijn die al langere tijd in Nederland verblijven. Het zijn - zo bevestigt de gemeente Den Haag - voornamelijk statushouders die een verblijfsvergunning hebben en wachten op definitieve woonruimte.
Zij hadden niet verwacht in een tijdelijke noodopvang terecht te komen en protesteerden op straat tegen de in hun ogen karige voorzieningen in het ministerie. Ze klaagden onder meer over gebrek aan privacy, het ontbreken van koelkast en televisies. Ook maakten ze duidelijk dat ze erop hadden gerekend zelf te kunnen koken. Hoeveel statushouders er woensdagavond naar het ministerie zijn gebracht, is nog onbekend. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente waren het er 'veel'.

Verschil vluchtelingen en statushouders

Het verschil tussen vluchtelingen die op dit moment veel in het nieuws zijn en statushouders is dat de eerste groep nog maar kort in Nederland is. Zij zijn in de meeste gevallen recent een oorlogsgebied ontvlucht en hopen in Nederland een veilige haven te vinden.
Statushouders daarentegen zijn mensen die in Nederland al hun procedure doorlopen hebben en hier mogen blijven. Deze mensen wachten in de meeste gevallen op een woning. Dat verklaart vermoedelijk hun teleurstelling toen ze bij het ministerie arriveerden.

Protest omwonenden

De omwonenden protesteerden op hun beurt tegen de klagende vluchtelingen, van wie dus velen statushouders blijken te zijn. Donderdagavond gingen bewoners zelfs de straat op om de in hun ogen 'ondankbare vluchtelingen' erop te wijzen dat ze blij mochten zijn met een dak boven hun hoofd en eten.
Buurtbewoners hadden toen nog geen kennis van de andere status van de mensen die per bus waren gekomen. En dat die vluchtelingen op heel andere opvang hadden gerekend, omdat de vluchtelingen erop rekenden dat ze veel langer dan voor 'even' in het ministerie zouden blijven.

Brief

De buurt was juist eerder door de gemeente Den Haag in een brief geïnformeerd dat in de noodopvang alleen mensen zouden komen die in afwachting zijn van hun asielprocedure. Op de website van de gemeente Den Haag staat nog altijd dat het gaat om mensen die bij kunnen komen van hun reis. Zij krijgen een bed, douche en drie keer per dag een maaltijd.
In een toelichting meldde de gemeente dat het ministerie van SZW tot 1 januari een locatie is voor 'tijdelijke noodopvang'. Pas na 1 januari zou het ministerie geschikt worden gemaakt voor de opvang van statushouders, waarbij het ministerie wordt omgebouwd tot langdurige woonruimte.

Voorlopig 200 vluchtelingen

Het tumult van donderdag leidde er 's avonds toe dat een groep vluchtelingen een ander opvangadres kreeg. Ook liet de gemeente Den Haag weten dat van de verwachte 600 vluchtelingen er nu 200 zitten en er voorlopig niet meer mogen komen, zo lang het COA volgens de gemeente afspraken niet nakomt.
De gemeente Den Haag wees het COA er donderdagmiddag op dat tegen de afspraken in er te veel mannen in de opvang waren gekomen. Daarmee was de groepssamenstelling volgens het stadsbestuur anders dan beloofd. Of de gemeente toen ook al weet had van de 'verkeerde status' van de vluchtelingen is onbekend.
Het COA was vrijdag nog niet in staat te reageren.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen