Instellingen

Presentatrice Dieuwertje Blok: We moeten af van Zwarte Piet

Dieuwertje Blok presenteert al jaren het Sinterklaasjournaal
Dieuwertje Blok presenteert al jaren het Sinterklaasjournaal © ANP
DEN HAAG - Omroep West-presentatrice Dieuwertje Blok vindt dat pieten tijdens het sinterklaasfeest niet meer zwart moeten zijn. De presentatrice van het Sinterklaasjournaal zegt dat zaterdag in Letter&Geest, het magazine van het dagblad Trouw. 'De pietendiscussie heeft mij de ogen geopend', zegt Blok.
Blok heeft Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, zegt ze in de krant. 'Voor mij was het een volkomen op zichzelf staande figuur, maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen.'
Volgens Blok staat of valt het sinterklaasfeest niet bij die zwarte kleur. 'Van die rare blackface moeten we maar eens af', zegt Blok. Blackface is een Amerikaanse - racistische - karikatuur van zwarte mensen. Ze vindt het geen goed idee om Zwarte Piet abrupt af te schaffen. 'Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, maar zich in de samenleving ontwikkelen.'

Ouders boos op Sinterklaasjournaal

Dieuwertje Blok presenteert elke werkdag het Sinterklaasjournaal om 18.00 uur op NPO3. Sinds de eerste aflevering van maandag zijn de pieten zwart. Toch kreeg de NTR negatieve reacties over een uitzending van dinsdag. Niet over Zwarte Piet, maar over 'witte wieven'.
Ouders reageerden ongerust na het zien van de aflevering. Kinderen zouden nachtmerries hebben na de uitzending. Witte wieven is in Drenthe een ander woord voor hangende mist boven de hei. Volgens mevrouw Kort van Memorie, die het Sinterklaasjournaal rondleidt in Drenthe, wonen de wieven nog steeds in de hunnebedden van Drenthe.
De landelijke intocht is dit jaar in het Drentse Meppel.