Instellingen

Studenten Minerva Leiden maken 'nazikamer'; 'Ontzettend onsmakelijk'

Arbeit macht frei is op de muur gekalkt
Arbeit macht frei is op de muur gekalkt © printscreen Volkskrant.nl

LEIDEN - Bij het Leidse studentencorps Minerva is oproer ontstaan nadat een aantal leden een kamer van een eerstejaars student heeft verbouwd tot 'nazikamer'. Volgens De Volkskrant mogen alle bewoners van Minervahuis Vliet 15 de komende weken de sociëteit niet betreden. Om hoeveel leden het gaat, is niet bekend.

heeft geplaatst, zie je onder andere prikkeldraad aan het plafond hangen. Ook is er een zelfgemaakt hakenkruis op de muur gehangen en is er een treinspoor geschilderd. Daarnaast staat de tekst 'Arbeit macht frei' op de muur. Deze tekst stond boven de toegangspoorten van de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Een anoniem lid van Minerva vertelt tegen de krant dat veel leden de grap 'ontzettend onsmakelijk vinden'. Een ander lid zegt: 'We hebben een enorme traditie in verzet tegen onderdrukking. Dat wordt er in je eerste jaar ingehamerd.' Het bestuur bevestigt noch ontkent dat het om de kamer van een joodse eerstejaars student gaat.

Schorsing

De leden zijn niet geschorst, omdat een schorsing verloopt via het interne rechtspraakorgaan. Omdat daar veel tijd overheen gaat, heeft het bestuur van Minerva de leden voorlopig geweerd van de sociëteit. Het studentencorps onderzoekt de komende tijd hoe deze actie is verlopen en welke bewoners erbij betrokken zijn.

De website en Facebook-pagina van Minervahuis Vliet 15 zijn momenteel onbereikbaar. Minerva was niet bereikbaar voor commentaar.