Instellingen

Bestuur as-Soennah moskee Den Haag: optreden tegen mensen die verderf zaaien

As-Soennah moskee (archiefbeeld)

DEN HAAG - Het bestuur van stichting as-Soennah moskee in Den Haag heeft haar medeleven betoond met de nabestaanden en alle dierbaren van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. 'Het is afschuwelijk wat daar is gebeurd'.

Volgens het bestuur hebben moslims de religieuze en morele plicht om actief op te treden tegen mensen die de veiligheid bedreigen en angst, verderf en verdeeldheid zaaien. 'Personen waarvan de ouders, familie en vrienden sterk het vermoeden hebben dat ze iets aan het beramen zijn, moeten direct worden aangegeven', zo schrijft de moskee in een verklaring.

Verder roept het bestuur van de moskee de inlichtingendiensten, politie en gemeenten op niet alle moslims het gevoel te geven dat ze verdacht zijn en dat er op 'onheuse wijze inbreuk wordt gemaakt op hun rechten en privacy'.

'Niet iedere moslim is een terrorist'

Volgens het moskeebestuur zijn veel moslims bang. 'Ze hebben het idee dat ze zich moeten verantwoorden voor de aanslagen. Dat ze uit moeten leggen dat niet iedere moslim een terrorist is,' zegt bestuursvoorzitter Taheri. 'Veel mensen zijn bang voor hun vrouwen en kinderen.'

Het moskeebestuur is niet van plan bloemen te leggen bij de Franse ambassade. 'Dat is een korte termijnoplossing. Even je gezicht laten zien en weer weg. We moeten voorkomen dat zoiets in Nederland gebeurt door goed in de gaten te houden dat onze jongeren niet radicaliseren.'