Instellingen

Schrijver Salman Rushdie op Crossing Border

© ANP
DEN HAAG - Salman Rushdie, schrijver van het boek De Duivelverzen, treedt dinsdagavond op, tijdens de slotavond van het boeken- en muziekfestival Crossing Border. Hij wordt in het Paard van Troje geïnterviewd over z'n nieuwste boek. Het bezoek van Rushdie gaat ondanks de recente aanslagen in Parijs gewoon door, aldus organisator Louis Behre.
Salman Rushdie is voor fundamentalistische moslims omstreden. Oorzaak is z'n boek De Duivelsverzen uit 1988. Extremistische moslims voelen zich beledigd door dit boek. In 1989 sprak de toenmalige Iraanse Ayatollah Khomeini een fatwa over Rushdie uit omdat z'n boek 'godslasterlijk' en 'een belediging van de islam' zou zijn. En daar staat volgens islamitische wetten de doodstraf op. Khomeini zette zelfs een prijs van 3 miljoen dollar op het hoofd van Rushdie.
De fatwa werd uiteindelijk in 1998 door de toenmalige Iraanse president Mohammad Khatami ingetrokken, maar nog altijd gelden er maximale veiligheidsmaatregelen rond een optreden van Rushdie. Zo wordt de zaal van te voren helemaal gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van explosieven. Verder mogen er maar 300 bezoekers de zaal in, terwijl er ruimte is voor veel meer publiek. Bezoekers moeten zich van te voren hebben aangemeld en moeten zich identificeren bij de ingang van de zaal.

Niet de eerste keer bij Haags festival

Een Iraanse stichting zette in 1999 nog een prijs op het hoofd van de schrijver. De schrijver moet dus nog altijd door het leven met beveiliging.
Het is niet de eerste keer dat Salman Rushdie naar Crossing Border in Den Haag komt. De schrijver trad ook al op in 2007. Ook toen was de zaal net als nu helemaal uitverkocht.