Brandweermannen gezocht: duikers zoeken collega's

DEN HAAG - Altijd al brandweerman willen worden? Dat kan nu! Bij hoge uitzondering is de brandweer Haaglanden op zoek naar 24 nieuwe brandweermannen en -vrouwen, de helft daarvan duikers. En dat is best een pittig vak.
Welke man wilde als jongetje nou geen brandweerman worden? Toevallig treffen wij net dat ene exemplaar: brandweerman Erwin. 'Ik wilde vliegtuigmonteur worden', lacht hij. 'Daar heb ik ook de school voor gedaan.' Maar toen zag hij een advertentie in de krant en werd hij brandweerman. En sindsdien heeft hij het leukste beroep van de wereld, zegt hij zelf.

Zo moet het nu ook een beetje gaan: Brandweer Haaglanden is maandag een campagne gestart om nieuwe brandweermannen en -vrouwen te werven. De afgelopen vijf jaar is erg bezuinigd op de brandweer en was er een vacaturestop. Maar nu zijn er voor het eerst weer nieuwe collega's nodig. Een unieke kans dus, voor wie vroeger ook uren heeft gespeeld met speelgoed brandweerauto's of de brandweerkazerne van Lego.

Ingeroosterd als duiker

De helft van de nieuwe brandweerlieden moet zich specialiseren tot duiker, want daar zijn er nog wel wat van nodig. 'Je bent gewoon brandweerman en blust gewoon branden', legt Erwin zijn werk uit. 'Maar een deel van je tijd sta je ingeroosterd als duiker en doe je dus alleen dat.' Er is een duikgroep in Den Haag en eentje in Delft, die twee bedienen de hele regio Haaglanden.

Het is een bijzonder beroep, vindt Erwin. 'Je komt op plaatsen waar anderen niet komen. Maar je staat er daar ook helemaal alleen voor. Soms is dat best pittig.'

Conditie

Wie brandweerduiker wil worden, doet er wel goed aan alvast naar de sportschool te gaan. Al vroeg in de opleiding is er een zwemtest, dus enige basisconditie is wel handig.

Potentiële spuitgasten kunnen zich aanmelden via www.brandweerhaaglanden.nl. Inmiddels hebben al honderd mensen dat gedaan.
Meer over dit onderwerp:
Brandweer Duikers Brandweerkduikers Personeel
Deel dit artikel: