Nieuwe groep asielzoekers naar voormalig pand ministerie SZW in Den Haag

Vluchtelingen komen aan in Den Haag
Vluchtelingen komen aan in Den Haag © Dennis Kranenburg
DEN HAAG - Vierhonderd nieuwe asielzoekers worden deze week ondergebracht in het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. De eerste helft komt dinsdag aan, de tweede naar verwachting woensdag.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente ditmaal beloofd dat het om asielzoekers gaat uit verschillende fases van de asielprocedure. Een gemengde samenstelling dus. De gemeente heeft de lijst met asielzoekers vooraf ingezien.
Vorige week was er grote onrust ontstaan rond de opvang van migranten in het gebouw. Het COA had vooral statushouders gestuurd die al een verblijfsvergunning hebben en wachten op definitieve woonruimte in plaats van vluchtelingen. Zij hadden niet verwacht in een tijdelijke noodopvang terecht te komen en demonstreerden tegen de in hun ogen karige voorzieningen. Ze klaagden onder meer over de kwaliteit van het eten, gebrek privacy, het ontbreken van koelkasten en televisies.

Ondankbaar

Omdat zowel de verwachtingen van de statushouders als de buurt flink uiteen liepen, ging het mis: asielzoekers gingen uit protest de straat op en boze buurtbewoners demonstreerden ook, omdat zij de asielzoekers ondankbaar vonden. Het COA gaf later toe dat de 'verkeerde' vluchtelingen waren gestuurd.
Om problemen te voorkomen, heeft de gemeente deze keer duidelijke afspraken gemaakt met het COA. Het COA heeft onder meer toegezegd dat de asielzoekers vooraf worden geïnformeerd over de opvanglocatie. Ook zullen er voldoende begeleiders van COA aanwezig bij aankomst en tijdens het verblijf.

Zeshonderd

In totaal zitten er straks ongeveer zeshonderd mensen in het pand. Zij moeten het gebouw uiterlijk 31 december weer hebben verlaten.