Wifi, tv en Nederlandse les voor vluchtelingen in Haagse Bezuidenhout, alles nu 'goed geregeld'

Archief
Archief © ANP
DEN HAAG - De voorzieningen in de vluchtelingenopvang in het voormalig ministerie van Sociale Zaken in het Haagse Bezuidenhout zijn inmiddels 'goed geregeld'. Er is wifi, er is een recreatiezaal met televisie, er zijn douches bijgeplaatst en er zijn tien toiletten per verdieping die regelmatig worden schoongemaakt. Bovendien zijn er vanaf donderdag ook Nederlandse lessen.
Het is dan ook zeker verantwoord om er vluchtelingen op te vangen, zei de Haagse wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) woensdagavond tijdens een commissievergadering van de Haagse gemeenteraad.
Diverse partijen wilden daar precies van de wethouder weten wat er vorige week niet goed was gegaan. Toen weigerden sommige asielzoekers het pand binnen te gaan en bleef een groep 's nachts op straat.

Samenloop van omstandigheden

Wijsmuller verklaarde dat er sprake was van een samenloop van omstandigheden. Zo was met het COA afgesproken dat er gemengde groep zou komen: mannen, vrouwen en gezinnen. Daarvan was geen sprake. Bovendien kwamen er ook mensen die al een verblijfsvergunning hadden en die dachten dat ze in Den Haag mochten blijven. Zij rekenden erop dat ze meer privileges zouden krijgen. Maar het ging om vluchtelingen met een verblijfsvergunning die nog niet aan een gemeente waren gekoppeld. Bovendien waren de voorzieningen toen nog niet helemaal op orde, aldus de wethouder.
Vooral omdat een 'verkeerde' groep asielzoekers kwam, heeft de gemeente de komst van nieuwe vluchtelingen toen een halt toegeroepen. 'Het komt niet vaak voor dat een gemeente ingrijpt, maar wij hebben dat gedaan.'

'Geen onveilige situatie'

Volgens Wijsmuller was het onaanvaardbaar dat mensen buiten sliepen. 'Het is heel vervelend dat er onrust is ontstaan, maar er was geen sprake van een onveilige situatie',  zei hij ook.
De wethouder benadrukte nogmaals dat hij bij het COA 'niet onder stoelen of banken' had gestoken dat Den Haag ongelukkig was met de situatie. 'En het COA heeft erkend dit dat niet helpt om de opvang gestalte te geven.'

Harde afspraken

Inmiddels zijn er harde afspraken gemaakt met het COA. Voordat er mensen in bussen naar Den Haag gaan, wordt gecontroleerd of sprake is van de juiste groep.  Dinsdag zijn 160 nieuwe asielzoekers in het Bezuidenhout gearriveerd en woensdag nog eens 90. De komende dagen arriveert de rest. Dat verloopt goed, zegt Wijsmuller.
Hij wijst er ook op dat inmiddels structureel overleg met de buurt op gang is gekomen. De wethouder voegde daaraan toe dat hij het onacceptabel vindt dat boze demonstranten vorige week oprukten naar de woning van de voorzitter van het wijkberaad.

Zorgen in Haagse raad

Veel partijen in de Haagse raad lieten weten dat ze zorgen maakten over de gang van zaken. De PVV en Groep de Mos vinden dat er helemaal geen asielzoekers in Den Haag moeten worden opgevangen en grepen de gebeurtenissen aan om dat nog eens duidelijk te maken. VVD en D66 wezen er vooral op dat de zaken goed geregeld moeten zijn. GroenLinks bekommert zich vooral om het lot van de asielzoekers.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen