De L op het Koningin Julianaplein in Den Haag lijkt het wel te gaan redden

Koningin Julianaplein Den Haag.
Koningin Julianaplein Den Haag.
DEN HAAG - De M sneuvelde al jaren geleden door de vastgoedcrisis. De U kreeg geen steun in de gemeenteraad. Maar het ziet ernaar uit dat de L het wel gaat redden op het Koningin Julianaplein in Den Haag.
Een commissie van de Haagse gemeenteraad sprak woensdag over de nieuwe plannen van wethouder Boudewijn Revis (VVD) voor een markant gebouw op het Koningin Julianaplein voor het Centraal Station. 'En wij zijn positief verrast', verwoordde D66-raadslid Rachid Guernaoui de gevoelens van de coalitiepartijen.
Bijna een jaar geleden presenteerde de wethouder een plan voor een U-vormig gebouw op het plein. Dat zou niet alleen het door velen als lelijk omschreven gebouw Stichthage boven CS aan het zicht onttrekken, maar ook New Babylon. En vooral dat laatste leidde tot veel kritiek in de raad en bij bewoners en ondernemers in het complex.

Aangepast plan

Een paar weken geleden maakte Revis bekend dat hij het plan heeft aangepast. Het bouwdeel voor New Babylon verdwijnt, zodat er nu alleen nog een L overblijft. Dat deel mag dan wel weer veel hoger worden dan de U. Het kan uiteindelijk 90 meter de lucht in.
'Blij en tevreden met de aanpassingen', aldus Guernaoui. En fractievoorzitter Peter Bos van de Haagse Stadspartij: 'Dit is een sterk verbeterd plan. De wethouder heeft veel kritiekpunten weggenomen.'

Bezwaren van bewoners

Een aantal bewoners kwam nog wel naar de commissievergadering om bezwaren kenbaar te maken. Zij denken dat de gemeente vooral wil bouwen om 'geld te verdienen'. Een bewoonster: 'Zo verkwanselen we deze ruimte voor de generaties na ons.'
Veel oppositiepartijen steunden de bewoners. Zij zien meer in een vooral groen Koningin Julianaplein, naar het idee van het Central Park in New York. De Partij voor de Dieren diende enige tijd geleden daarvoor een plan in.

Politieke steun

Maar het ziet er niet naar uit dat de kritiek van de omwonenden ook wordt vertaald in een politiek 'nee'. Want naast D66 en HSP lijken ook de andere coalitiepartijen de wethouder nu wel te steunen.
PvdA-raadslid Jeltje van Nieuwenhoven: 'Het college heeft nog eens goed naar de plannen gekeken. Ligt nu een veel beter plan. Daar zijn we heel tevreden over.'

Een I mag ook

Om daar nog wel aan toe te voegen dat wat de PvdA betreft ook wel een I mag worden onderzocht, alleen een strook bebouwing aan de kant van de Rijnstraat. Al is dat ook weer geen keiharde eis. 'Breekpunten? Dat woord ken ik niet eens', verklaarde zij toen Arjen Dubbelaar van de Groep de Mos haar vroeg hoe groot dit verlangen is. 'Ik zit al heel lang in de politiek.'