Instellingen

'We laten ons toch #nietgek maken?'

Verslaggever Rob Vlastuin op de redactie van Omroep West.
Verslaggever Rob Vlastuin op de redactie van Omroep West. © Remco Out
DEN HAAG - Verslaggever Rob Vlastuin roept op ons niet gek te laten maken door de angst, een week na de aanslagen in Parijs. Volgens hem moeten we 'gewoon doorgaan met leven'. Hieronder deelt hij zijn verhaal, en hij roept mensen op ook hun ervaringen en ideeën te delen, met de hashtag #nietgek.
Heel erg boos. Zo voelde ik me woensdagochtend vroeg, toen ik uit bed stapte. Ik werk al jaren bij Omroep West en als journalist maak je veel mee, maar dit kan ik moeilijk bevatten. Sinds de aanslagen in Parijs, Beiroet en op het Russische vliegtuig vorige week lijkt het alsof de angst regeert.
Dat merk ik althans, als ik over straat loop. Een verdacht pakketje op Den Haag Centraal zorgt meteen voor onrust.  Concerten worden deze week extra beveiligd, ADO neemt maatregelen, want het 'gevaar' lijkt overal op de loer te liggen. Of het nou terecht is, of niet: we voelen ons niet meer helemaal veilig.
Om mij heen hoor ik dat vrienden in de bioscoop nu als eerste kijken waar de nooduitgang is. Gewoon, voor het geval dat. De schoolreis naar Disneyland gaat niet meer door. De stedentrip naar Londen met kerst wordt uitgesteld. Toch maar even niet. Niet nu.
En dat maakt mij zo boos, want dat is precies wat de terroristen willen. Zij willen dat de angst regeert. Zij willen die chaos creëren. Zij willen dat we ons niet meer vrij voelen om te doen en laten wat we willen. Onze samenleving wordt op de proef gesteld. Laten we ons dat overkomen? Of laten we ons toch niet gek maken?
We moeten ons samen sterk maken voor de idealen van juist de Franse revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Natuurlijk moeten we rouwen om de slachtoffers, maar we moeten vooral ook doorgaan met leven. Wél genieten van een film, wél naar Disneyland en toch op reis gaan. Niet bang zijn, maar het leven omarmen en vieren. Samen. We laten ons toch niet gek maken?
Ik ben Rob Vlastuin. Ik laat me #nietgek maken.
Rob Vlastuin is verslaggever bij Omroep West.