Nieuws

Mensen in Zuid-Holland geven zich massaal op voor burgerhulpnetwerk Ready2Help van Rode Kruis

© ANP
REGIO - Inwoners van Zuid-Holland weten in groten getale het burgerhulpnetwerk Ready2Help van het Rode Kruis te vinden. Liefst één op de vier personen die zich heeft opgegeven voor het netwerk komt uit onze regio. Dat blijkt uit cijfers van het Rode Kruis.
In totaal hebben 34000 mensen zich opgegeven als vrijwilliger voor het burgerhulpnetwerk. 8337 hiervan komen uit Zuid-Holland. Vooral inwoners van Den Haag (1498), Delft (313), Zoetermeer (221) en Leidschendam-Voorburg (209) tonen zich behulpzaam.
Ready2Help werd op 1 november 2014 gelanceerd door het Rode Kruis. Dit netwerk wordt gebruikt bij grote rampen en calamiteiten, als aanvulling op de hulpverlening van reguliere hulpdiensten. De vrijwilligers die zich hiervoor opgeven, helpen met praktische zaken als de opvang en het vervoer van mensen, tolken en zandzakken vullen.

Vervijfvoudiging aantal vrijwilligers

Sinds de vluchtelingencrisis uitbrak, is het aantal aanmeldingen enorm gestegen. Waar het Rode Kruis eerst de beschikking had over zo’n 7000 vrijwilligers, is dit aantal sinds september 2015 bijna vervijfvoudigd. Dat veel mensen hun handen uit de mouwen willen steken, bleek deze week in Zoetermeer. Hier gaven meerdere mensen een minuut na de oproep van Ready2Help aan dat ze willen helpen bij de tijdelijke noodopvang van vluchtelingen.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen