Garnalen pellen weer terug in Den Haag: in 6 seconden gepiept

DEN HAAG - Ze zijn vingervlug, de pellers van het enige garnalenpelbedrijf van ons land in Den Haag. Ruim twintig jaar geleden sloot de laatste pellerij van Nederland de deuren en verhuisde het werk naar lagelonenlanden als Marokko. Maar, nu is het weer een 'Hollands' vak.

'We pellen zo'n tien garnalen per minuut', vertelt Linda Knijnenburg (25). 'Het werk is niet moeilijk, maar om de snelheid er een beetje in te krijgen moet je het wel vaker doen.' Samen met 24 anderen collega's pelt ze 400 kilo garnalen per week.

Het werk wordt gedaan door mensen met een arbeidsbeperking, of personen die maar moeilijk uit de werkeloosheid komen. Greenfox, het bedrijf achter de pellerij, krijgt hiervoor subsidies die per persoon verschillen. 'Maar uiteindelijk gaan we draaien zonder overheidshulp', zegt directeur Renzo Deurloo. 'Het wordt dan wel een garnaal die meer kost, maar dat heeft de consument er wel voor over.'

Sterrenchefs

Er zou nu al veel vraag zijn naar de handgepelde garnalen uit Den Haag. Sterrenchefs uit onze regio zouden volgens Deurloo de échte smaak van de schaaldieren waarderen, die verdwijnt na een lange reis naar Noord-Afrika door onder meer conserveringsmiddelen.

Het bedrijf hoopt binnen een jaar het personeelsbestand te kunnen laten groeien naar 150 pellers.
Deel dit artikel:

Reageren