Zussen uit Zoetermeer kopen huis voor vluchtelingen: 'Ze zijn enorm in de gloria'

ZOETERMEER - Drie zussen uit Zoetermeer hebben een huis gekocht voor een vluchtelingengezin uit Pakistan. Het gezin krijgt vrijdag de sleutel. 'Ze zijn enorm in de gloria', vertelt initiatiefneemster Linda Knobbe.
Het gezin zat eerst in een asielzoekerscentrum (azc) in het Drentse Hoogeveen, waar de moeder van de zusjes Knobbe als vrijwilliger werkt. Zo leerden ze het gezin kennen en raakten ze bevriend. Aangezien de familie statushouder is met een verblijfsvergunning, hebben ze recht op een huis van de gemeente. Door overvolle asielzoekerscentra is er haast met huizen voor statushouders, maar er zijn niet genoeg woningen beschikbaar.
De zussen zijn erg begaan met het gezin en wilden niet wachten tot de gemeente met een huis kwam. Nadat het gezin van Hoogeveen naar Katwijk werd overgeplaatst gingen de zussen vaak op bezoek. 'We voelden de drang om iets te doen', zegt Knobbe. Volgens haar is de situatie in een asielzoekerscentrum schrijnend. 'Je komt er in een azc niet achter wanneer je aan de beurt bent en je krijgt geen toezeggingen. Het is behoorlijk uitzichtloos.'

Huis gekocht

Met wat eigen geld en een bedrag van hun vader hebben de zusjes het huis gekocht. Ze hebben het er met het gezin over gehad, want 'we willen ze het niet lastiger maken'. De familie betaalt huur. 'Het werkt hetzelfde als wanneer de gemeente een huis toewijst, het is een huurwoning voor onbepaalde tijd', zegt Linda.
Knobbe heeft al veel positieve reacties gekregen op hun idee, maar heeft nog geen medestanders gevonden. De zussen onderzoeken of ze een platform of stichting kunnen oprichten zodat meer mensen hun voorbeeld volgen. 'We hopen dat meer mensen dit gaan doen', zegt een enthousiaste Knobbe.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen