Water bij verlengde A4 Midden-Delfland wordt teruggepompt in polders

MIDDEN-DELFLAND - Rijkswaterstaat gaat water terugpompen in het gebied rond het nieuwe stuk A4 tussen Delft en Schiedam. Dat heeft Rijkswaterstaat in een vertrouwelijk schrijven laten weten aan de gemeente Midden-Delfland.
Door een lekkage in de damwanden van het verdiepte deel van de weg moet er anderhalf miljoen liter water per dag worden weggepompt in plaats van de geplande vierhonderdduizend liter water per dag. Dit is dus drie keer zoveel dan de bedoeling was.

Bewoners in de omgeving zijn bang dat door het wegpompen van al dat water hun huizen verzakken en dat er scheuren in de woningen ontstaan. Ook zou het wegpompen van het grondwater gevolgen hebben voor de natuur in het gebied.


Rijkswaterstaat komt met oplossing

Rijkswaterstaat lijkt nu met een oplossing te komen, stelt wethouder Govert van Oord van de gemeente Midden-Delfland. Van Oord: 'Rijkswaterstaat wil het extra opgepompte water weer terugpompen in de naastgelegen polders. Hoe ze dat gaan doen is nog niet duidelijk.’

LEES OOK: 'Verzakte huizen Schipluiden kan niet schuld zijn van verdiepte A4'


De gemeente Midden-Delfland hoopt dat er snel een einde komt aan de vervelende verrassingen rond de aanleg van de verlengde A4. Naast de lekkage in het verdiepte deel van de weg zijn er in februari ook scheuren gezien aan het Schiedamse gedeelte van de nieuwe Keteltunnel. Dat probleem is inmiddels opgelost, maar de gemeente Midden-Delfland zegt daarover nooit door Rijkswaterstaat op de hoogte te zijn gesteld. Dus de ongerustheid blijft.

Geen nieuwe lijken in de kast?

‘We hebben nu wel gevraagd aan Rijkswaterstaat of er nog meer problemen zijn. Want we wisten ook niets van de scheuren bij de nieuwe Ketheltunnel', aldus wethouder Van Oord. Als er geen nieuwe lijken uit de kast komen kan het nieuwe stuk A4 eind dit jaar of begin volgend jaar open.

Deel dit artikel: