Zorgbehoevende Westlanders krijgen puppy op kosten van gemeente

Vier van deze soort puppy's gaan naar Westland.
Vier van deze soort puppy's gaan naar Westland © Dogswork
WESTLAND - Vier zorgbehoevende inwoners in het Westland krijgen over een paar weken een puppy op kosten van de gemeente. De gemeente heeft subsidie verleend aan een innovatieproject van DogsWork. Zo worden de honden opgeleid als zogenoemde therapiehonden en moeten ze hun baasje helpen.
'Door de therapiehonden zullen de eigenaren minder intensieve zorg nodig hebben’, laat Patrick Zeelenberg, vrijwilliger bij DogsWork, weten. Zeelenberg heeft zelf gewerkt bij de hondenbrigade van de politie Haaglanden. Sinds hij een post-traumatisch stress syndroom (PTSS) heeft, loopt hij ook met een therapiehond. Ook mensen met depressies kunnen baat hebben bij zo'n hond.
De nieuwe eigenaren en de puppy’s gaan samen in training. ‘Als de honden acht weken oud zijn, kunnen ze naar hun nieuwe eigenaren', vertelt Zeelenberg. 'We hebben gekozen voor Poolse herders. Deze honden zijn stabiel en rustig en hebben weinig verzorging nodig. De honden en de vier geselecteerde personen krijgen training van onze mensen. Zo kunnen we de honden bijvoorbeeld leren om iemand in de nacht wakker te maken als ze een nachtmerrie hebben.' Een ander voordeel van de honden is volgens het bedrijf dat de mensen meer buiten komen en vaker in gesprek met anderen komen.
De kosten van de therapiehonden worden niet vergoed door de verzekering. Door de subsidie voor dit project kan toch onderzocht worden of de honden juiste hulp bieden aan zorgbehoevenden. Een woordvoerder van de gemeente Westland zegt dat het project twee jaar gaat duren.
Aan het eind van het project mogen de eigenaren de honden in ieder geval houden. De cursussen zitten er dan op en verdere training is niet meer nodig.