Midden-Delfland laat second opinion doen naar voorgestelde oplossing A4

DEN HAAG - De gemeente Midden-Delfland laat een second opinion uitvoeren naar de oplossing die Rijkswaterstaat voor ogen zou hebben voor het waterprobleem rond de A4 Midden-Delfland. 'We nemen niet zomaar over wat Rijkswaterstaat voorstelt,' zegt een gemeentewoordvoerder.
De waterproblemen zijn ontstaan door een lekkage in de damwanden bij het verdiepte deel van de A4 door Midden-Delfland. Om de A4 niet onder water te laten lopen, moet Rijkswaterstaat dagelijks anderhalf miljoen liter water wegpompen. Dat is drie keer zoveel als de geplande vierhonderdduizend liter. Hierdoor zakt het grondwater waardoor huizen dreigen te verzakken en de polder te droog wordt.

Lange tijd werd het probleem ontkend maar na aandringen van de gemeente Midden-Delfland is Rijkswaterstaat op zoek gegaan naar een oplossing. Rijkswaterstaat lijkt die nu te hebben, stelde wethouder Govert van Oord (OPG) van de gemeente Midden-Delfland dinsdag. Volgens Van Oord wil Rijkswaterstaat het extra opgepompte water weer terugpompen in de naastgelegen polders, zo staat in een vertrouwelijke brief.

Second opinion

Maar deze oplossing wordt niet voor zoete koek geslikt door Midden-Delfland. De gemeente laat een extern bureau de plannen beoordelen in een second opinion.

John Witjes van belangenorganisatie de Batavier die zich al jarenlang verzet tegen de aanleg van de A4, is verbaasd over de opstelling van Rijkswaterstaat. Een paar maanden geleden wees Rijkswaterstaat deze oplossing nog van de hand omdat het niet realistisch en te duur zou zijn. Kennelijk is er sprake van voortschrijdend inzicht bij Rijkswaterstaat.'

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat ze niet inhoudelijk wil ingaan op de situatie zolang er nog onderzoeken lopen en het Hoogheemraadschap nog geen definitieve vergunning heeft afgegeven voor het onttrekken van extra grondwater aan de polder. De beslissing over de vergunning neemt het Hoogheemraadschap op 15 december.

Opening mogelijk later

Op 18 december zou de A4 opengaan maar minister Schultz-Van Haegen stelde deze week dat deze datum misschien niet gehaald wordt en dat de weg mogelijk begin volgend jaar pas opengaat.

Meer over dit onderwerp:
A4 Midden-Delfland Second opinion Lekkage
Deel dit artikel: