Instellingen

Thuiszorgorganisatie TSN vraagt uitstel van betaling; ook gevolgen in Den Haag en omgeving

TSN-persconferentie Zion Jongstra
TSN-persconferentie Zion Jongstra © Bart Maat ANP

DEN HAAG - De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het bedrijfsonderdeel huishoudelijke zorg. Daar werken 12.000 mensen. Dat melden diverse media. Dinsdag zal blijken of dat een faillisement tot gevolg zal hebben, of dat er nog redding mogelijk is. Daarvan zijn op dit moment nog geen tekenen.

Toon Wennekers van FNV Zorg & Welzijn bevestigt dat TSN uitstel van betaling gaat aanvragen. 'Personeel heeft een mail gekregen hierover, hoor ik van mijn achterban. Vanaf maandag zal er een bewindvoerder aan het werk zijn. TSN zegt niet verder te kunnen met de lage tarieven van gemeentes', aldus de vakbondsman.

TSN Thuiszorg wankelt al langer. Vorig jaar draaide het bedrijf een verlies van tien miljoen euro dit jaar wordt een vergelijkbaar bedrag verwacht. Volgens TSN komen de problemen doordat het Rijk de verantwoordelijkheid voor de thuiszorg heeft overgedragen aan de gemeenten. Het bedrijf zou sindsdien veel minder geld krijgen voor dezelfde werkzaamheden.

Actief in Den Haag

In Den Haag staat een groot regiokantoor van TSN. Het bedrijf nam in 2009 het failliete Meavita over, op dat moment de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. Meavita was vooral actief in Den Haag, Utrecht en Groningen. Meavita ging failliet door ambitieuze projecten en het aannemen van de opdracht voor huishoudelijke zorg onder de kostprijs. Een paar maanden geleden leken de medewerkers in Zuid-Holland nog de dans te ontspringen. Toen vielen er al wel ontslagen, maar niet in de regio.

De Ondernemingskamer in Amsterdam oordeelde begin deze maand dat de top van het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan wanbeleid.