ROC Leiden en ID College worden één mbo-instelling met 17.000 leerlingen

LEIDEN - ROC Leiden en het ID College willen per 1 augustus 2018 samen één mbo-instelling met zo'n 17.000 studenten vormen. Volgens minister Bussemaker (PvdA) van Onderwijs moeten mbo-instellingen zich opsplitsen in colleges met maximaal 5.000 studenten, schreef zij deze week aan de Tweede Kamer.
Toch willen bestuursvoorzitters Ricardo Winter (ROC Leiden) en Otto Jelsma (ID College) hun plannen doorzetten om tot één organisatie te komen. Zij hebben daarvoor een 'overgangsstichting' opgericht. De bestuursvoorzitters noemen het voorstel van de minister 'ongelukkig'.
Jelsma: 'De brief wekt de indruk dat er heel veel mis is in mbo-land, maar dat doet geen recht aan de ontwikkelingen in de sector. Het gaat niet om de omvang van een school, maar of de kleinschaligheid zichtbaar is binnen een school. Groter is niet per definitie slechter.'

'Kleinschaligheid ook mogelijk in grote organisatie'

Volgens Winter en Jelsma kan ook in grote organisaties kleinschaligheid gegarandeerd worden voor studenten en medewerkers. 'Zij moeten zich veilig voelen in een herkenbare omgeving. Hoe groot de overkoepelende organisatie is, is niet belangrijk', zegt de bestuursvoorzitter van het ID College. Jelsma en Winter zien vooral voordelen van een innige samenwerking, zoals het delen van kosten.  
Er is al langer sprake van een fusie tussen ROC Leiden en ID College, met vestigingen in onder meer Leiden en Gouda. Eerstgenoemde kwam in de problemen door grootschalige nieuwbouw. De nieuwe gebouwen bij station Leiden Centraal en station Leiden Lammenschans kostten het ROC Leiden 11 miljoen euro per jaar.

Grote financiële problemen ROC Leiden

De school werd afgelopen zomer van de ondergang gered door een financiële injectie van 40 miljoen euro, opgebracht door alle andere mbo-instellingen. Als voorwaarde voor de steun gold dat ROC Leiden ingrijpend zou veranderen. Minister Bussemaker wilde een 'gecontroleerde ontmanteling' van ROC Leiden. Er moest een kleinere mbo-instelling met een gespecialiseerd aanbod overblijven.
Per 1 augustus heeft de school al 38 opleidingen gesloten. Er zijn nu ongeveer 1.600 studenten minder dan de 9.000 van vorig jaar. Er is ook een oplossing gevonden voor de meest nijpende huisvestingsproblemen van ROC Leiden: de mbo-instelling hoeft nog maar 3 in plaats van 30 jaar in het pand bij Leiden Centraal te blijven. Bovendien gaat de huur voor het gebouw bij station Lammenschans fors omlaag.

Molensteen

Jelsma noemt die oplossing van 'essentieel belang'. 'De vastgoedportefeuille ging als een molensteen om de nek van ROC Leiden. Wij konden die molensteen niet overnemen, omdat het ten koste zou gaan van het ID College.' Aanvankelijk wilde Jelsma dat ROC Leiden zou opgaan in het ID College, maar ziet inmiddels een basis voor een meer gelijkwaardige samenwerking. Een nieuwe naam behoort daarbij tot de mogelijkheden.