UWV weigert ontslagaanvraag peuterleidsters gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het UWV gaat niet akkoord met het ontslag van de peuterleidsters in Boskoop. Eerder deze week werd al duidelijk dat het UWV ook niet akkoord gaat met de ontslagaanvragen voor peuterjuffen in Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn. Dat meldt mediapartner Studio Alphen.
Junis Kinderopvang dreigde eerder deze maand 22 peuterleidsters te ontslaan in de Alphense dorpen. Dit komt door nieuwe landelijke en gemeentelijke subsidieregels die 1 januari ingaan, waardoor Junis fors moet bezuinigen.

Het UWV ziet de Stichting Peuterspeelzalen Rijnwoude (SPR) en de Stichting Peuterspeelzalen Boskoop (SPB) niet als afzonderlijke bedrijven. Het zou volgens hen te voorbarig zijn om te concluderen dat de peuterjuffen ontslagen moeten worden, omdat de omvang van de werkvermindering nog niet aangetoond kan worden. Daarom blokkeert het UWV de ontslagen.

Reddingsplan


Junis Kinderopvang zegt door het besluit in financiële problemen te komen. Een reddingsplan is dan noodzakelijk. Junis blijft van mening te veel peuterjuffen in dienst te hebben, omdat de subsidie gehalveerd wordt.

Er bestaat dan een kans dat de ontslagen niet alleen in Boskoop, Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn vallen, maar ook in Alphen aan den Rijn. Het was in eerste instantie de bedoeling dat Alphen aan den Rijn buiten schot zou blijven. De medewerkers van Stichting Peuterspeelzalen Alphen (SPA) moesten ingezet worden op de locaties in Boskoop en voormalig Rijnswoude.