Boek over geheim agent Jan Kessler uit Wassenaar; 'Onmenselijk behandeld door Sicherheitsdienst'

WASSENAAR - Geheim agent Jan Kessler was pas 24 jaar toen hij in 1944 door de Duitse Sicherheitsdienst werd vermoord. Veel was er tot nu toe niet bekend over de Wassenaarse student, maar op 5 december verschijnt er een boek over zijn leven: Onland - Het geheime leven van Jan Kessler.
Schrijver en journalist Jan Braakman kwam het verhaal van Kessler op het spoor toen hij werkte aan zijn boek over de oorlog in zijn geboortedorp het Gelderse Laren. In het streekarchief in Zutphen vond hij het proces-verbaal waarin melding werd gemaakt van de arrestatie van de jonge student.

Kessler verlegde na Operatie Market Garden op verzoek van de geallieerden zijn inlichtingenwerk naar het oosten van Nederland. Hij leverde informatie aan die onder meer leidde tot het bombardement op Kasteel Wisch bij Varsseveld. Aan zijn werk als geheim agent kwam abrupt een eind, toen hij in november 1944 werd opgepakt door de Sicherheitsdienst en werd vastgezet in het Gelderse Lochem.

Onmenselijk behandeld

Aan de hand van documenten uit archieven en via gesprekken met overlevenden, familieleden en vrienden van Jan Kessler, heeft Braakman ontrafeld hoe de jonge Kessler als twintigerverzeild raakte in het inlichtingenwerk.

Ook ontdekte hij wat tot Kesslers arrestatie leidde en hoe hij onmenselijk behandeld werd in een Lochemse villa, waar de Sicherheitsdienst zijn intrek had genomen.
Deel dit artikel: