Instellingen

Kans op reanimatie na hartstilstand het kleinst in Zuid-Holland; Den Haag scoort wel hoog

© Archief
REGIO - De kans dat je op tijd wordt gereanimeerd door een buurtbewoner bij een hartstilstand is het kleinst in Zuid-Holland. Slechts 0,1 procent van de inwoners in onze provincie staat geregistreerd als burgerhulpverlener bij één van de twee oproepsystemen die bij de meldkamer van 112 zijn aangesloten. Overijssel is de provincie met het hoogste percentage burgerhulpverleners (1,6 procent). Dit blijkt uit onderzoek van de Hartstichting.
Den Haag doet het volgens het onderzoek van de grote steden nog wel het best. In deze stad staat 0,07 procent van de inwoners ingeschreven. Ter vergelijking: Amsterdam heeft een dekking van 0,006 procent. Van de gemeenten in Zuid-Holland doet Schipluiden het statistisch gezien het beste. Hier is 3,14 procent van de inwoners geregistreerd als burgerhulpverlener.
Volgens de Hartstichting hebben twee miljoen Nederlanders recent leren reanimeren. Hiervan kunnen er 'slechts' 90.000 worden opgeroepen via een oproepsysteem op het moment dat iemand plotseling een hartstilstand krijgt.

Burgerhulpverlener

'We roepen Nederlanders die kunnen reanimeren op zich aan te melden als burgerhulpverlener,' vertelt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. 'Het kan toch niet zo zijn dat mijn buurman een hartstilstand krijgt, maar ik zijn leven niet kan redden omdat ik niet op de hoogte wordt gebracht via de meldkamer.'
In Nederland overlijden elke dag 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting wil de overlevingskans bij een hartstilstand verhogen door ons land zo in te richten dat omstanders een slachtoffer binnen zes minuten de juiste hulp kunnen bieden, de zogenoemde 6-minutenzone. Op die manier kunnen 2500 levens worden gered.