Mexicaan veroordeeld tot 35 jaar celstraf voor moord uit 1998 op Hester van Nierop uit Den Haag

DEN HAAG - De Mexicaan die Hester van Nierop uit Den Haag in 1998 in Mexico heeft vermoord, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar. Hesters moeder Arsène van Nierop, die door de Nederlandse ambassade in Mexico is ingelicht, heeft dit laten weten aan Omroep West.
'Dit is geweldig', zegt
. 'We zijn helemaal perplex en het klinkt nog heel onwerkelijk. Hier in Nederland krijgt een moordenaar een veel lagere straf. En je vindt een straf nooit hoog genoeg als het om je eigen kind gaat, maar wij zijn met 35 jaar dik tevreden. Perfect.'
Na de moord op haar dochter richtte moeder Arsène de Stichting Hester op, waarmee ze zich inzet voor vrouwen in Mexico die slachtoffer zijn geworden van geweld. Ze organiseerde in 2012 onder meer een veiling in het Atrium van het Haagse stadhuis, waarmee ze geld inzamelde om vrouwelijke slachtoffers zelfverdedigingscursus te kunnen geven.

Roberto Flores

De 52-jarige Roberto Flores werd zo'n 2 jaar geleden aangehouden voor de moord op de toen 27-jarige Hester, maar hij heeft altijd ontkend ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Vorig jaar vroeg hij nog om voorlopige vrijlating, maar dat verzoek werd afgewezen.
Hester van Nierop werd in september 1998 dood gevonden op een hotelkamer in de Mexicaanse stad Ciudad Juárez. Ze was seksueel misbruikt, gewurgd en onder een bed geschoven. Een kamermeisje vond de overleden Hester de volgende ochtend tijdens het schoonmaken.

Reis door Mexico

De Haagse architecte maakte in 1998 een reis van ruim een half jaar door Mexico en de Verenigde Staten. Ze was op zoek naar werk of een stageplek en wilde de architectuur in die landen bestuderen om inspiratie op te doen.
Het personeel van een hotel in Ciudad Juárez heeft in 1998 verklaard dat Hester bij de receptie heeft staan praten met een man. Na een kwartier zou de Haagse tegen haar zin in zijn meegelopen met de onbekende gast. Toen het lichaam van Hester de volgende dag werd gevonden was de man al vertrokken.

Gevonden via Facebook
De politie vond in 2013 een Facebookprofiel van een man die qua uiterlijk sterk overeenkwam met het destijds opgegeven signalement van de verdachte. Zijn naam werd kort na de moord ook al genoemd, maar hij werd nooit aangehouden. In januari vorig jaar gebeurde dat wel toen hij na een celstraf in de Verenigde Staten aan Mexico werd uitgeleverd.