Grote financiële problemen voor Rijnsburgse pretparkontwerper Jora Vision

RIJNSBURG - Pretparkontwerper Jora Vision in Rijnsburg zit in grote financiële problemen. Het ontwerp- en decoratiebedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd. Jora Vision is wereldwijd een van de meest toonaangevende bedrijven in de recreatiebranche. Het bedrijf ontwikkelt attractieparken en dierentuinen in heel de wereld.
De problemen zijn ontstaan bij de bouw van het nieuwe dierenpark in Emmen. Jora heeft voor dit park 'Wildlands Adventure Zoo' het complete concept mede bedacht en alle ontwerpen gemaakt. ‘We werken al drie jaar met heel veel passie aan dit project’, vertelt een hoorbaar geëmotioneerde woordvoerder Marieke Reuvers aan Omroep West. ‘Dat het uitgerekend hierop misloopt doet echt pijn… ik zie de bewindvoerder nu trouwens binnenwandelen’.  

Jora werd ingehuurd door hoofdaannemer VolkerWessels. Tussen de beide bedrijven is een geschil ontstaan. De aannemer weigert Jora te betalen voor het meerwerk dat bij de bouw van de nieuwe dierentuin is ontstaan. Het Rijnsburgse decoratiebedrijf heeft daarom twee weken geleden besloten het resterende werk op te schorten, om nog grotere verliezen te beperken. ‘Wij hebben ons aan alle afspraken gehouden’, zegt VolkerWessels tegen RTV Drenthe.

'Prachtig uniek bedrijf'

Jora Vision valt geregeld in de prijzen. Reuvers noemt Jora Vision 'een prachtig uniek bedrijf, zoals er geen ander is'. Hoe de toekomst eruit ziet is op dit moment volstrekt onduidelijk. ‘Dinsdagmiddag rond vijf uur werd het nieuws pas bekend. Er zijn meerdere scenario’s… ik weet het nu echt niet’, zegt de woordvoerder. De tachtig medewerkers van het bedrijf maken zich grote zorgen. Marieke Reuvers benadrukt dat het stuk voor stuk mensen zijn met hele specifieke talenten en vaardigheden.

LEES OOK: Rijnsburgers gaan Russisch pretpark ontwerpen

Het Rijnsburgse bedrijf Jora Vision is opgericht in 1987 door Jan Maarten de Raad. Het bedrijf heeft de laatste jaren op tal van plekken in de wereld attracties en zelfs complete themaparken ontwikkeld. In onze regio werkte het bedrijf onder meer voor Drievliet en Vogelpark Avifauna. Dit voorjaar opende in Madurodam ook ‘Hof van Nederland’, een attractie die volledig bedacht en gebouwd is door Jora Vision.Deel dit artikel: