HTM zegt 'u' tegen reizigers als meerderheid dat wil

DEN HAAG - Vervoerder HTM gaat mogelijk de omroepberichten aanpassen. Het viel reizigers op dat HTM in het ene bericht 'u' gebruikt en in andere berichten tutoyeert. 'Als blijkt dat reizigers in trams liever toch met "u" willen worden aangesproken, dan passen we de omroepberichten aan', zegt HTM-woordvoerster Marijke Poppelier woensdag naar aanleiding van een poll van Omroep West.
Dinsdag werden bezoekers op de website van Omroep West gevraagd of ze liever met 'je' of met 'u' willen worden aangesproken in omroepberichten in de tram. Daaruit blijkt dat grofweg 60 procent liever 'u' hoort dan 'je'.

De enquête werd gehouden nadat reizigers was opgevallen dat HTM in nieuwe omroepen tutoyeert. 'Voor je eigen veiligheid: let op je spullen en houd je vast tijdens de rit', is sinds oktober de nieuwe slogan voor verkeersveiligheid in het openbaar vervoer. Maar in de omroep over het uitchecken wordt er 'u' gezegd: 'Vergeet u niet uit te checken met uw OV-chipkaart'.

U is nooit verkeerd

HTM neemt de poll serieus. 'Wij willen de vraag ook voorleggen aan leden van het klantenpanel', zegt een woordvoerster van HTM. 'We willen goed luisteren naar wat er in de samenleving speelt.'

Volgens etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo is er sprake van een trend. 'Steeds meer bedrijven gebruiken "je". Maar of dat nou voor elk bedrijf werkt, ik denk het niet. Voor dienstverlenende bedrijven is "u" beter. Je kunt het eigenlijk nooit verkeerd doen met "u".'

Meer over dit onderwerp:
HTM Tram Den Haag Verkeer Openbaar Vervoer Tutoyeren
Deel dit artikel: