Gedoe over nieuwe inrichting raadzaal Den Haag, er komen geen detectiepoortjes

De raadzaal van de gemeente Den Haag
De raadzaal van de gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad steggelt over de nieuwe inrichting van de raadzaal. De zaal is verouderd en krijgt een opknapbeurt. Ook komen er extra veiligheidsmaatregelen. Maar het presidium, waar een vertegenwoordiging van vijf raadsleden inzit, kan het niet eens worden over het nieuwe ontwerp. Dat zeggen bronnen in het stadhuis tegen Omroep West.
De raadzaal is
opgeleverd. Het presidium vindt het nodig om zaken als de geluidsinstallatie, het meubilair en de plek waar raadsleden zitten te verbeteren. Nu zitten de meeste raadsleden grotendeels met hun rug naar de publieke tribune en dat moet aangepast worden. Daarnaast moet de veiligheid in de raadzaal beter en daarom komt er een extra nooduitgang.
Vooral op het gebied van de veiligheidsmaatregelen lijken er pijnpunten te zijn. Het voornemen om detectiepoortjes rond de raadzaal te plaatsen is in een concept-voorstel  van de voorzitter van het presidium gesneuveld. Dit concept is donderdag naar alle leden van het presidium gestuurd.

Geen detectiepoortjes

De detectiepoortjes zouden niet nodig zijn omdat aan de effectiviteit ervan wordt getwijfeld. Maar door het schrappen van de poortjes zou er volgens sommige raadsleden weinig overblijven van de ambitie om de raadzaal veiliger te maken.  
Ook zou er nog onenigheid zijn over de mate waarin de raadzaal mooier gemaakt moet worden. Het voorstel om alle stoelen van raads- en collegeleden te vervangen werd in een eerder stadium al geschrapt vanwege de hoge kosten.
Het presidium wil nog deze week een voorstel doen aan de raad. Voor de kerstvakantie zou de gemeenteraad een beslissing moeten nemen over de herinrichting van de raadzaal.