Instellingen

Baby geboren in zwembad Leiderdorp: 'Vijf keer persen en hij was eruit'

Deze drie medewerksters hielpen bij de bevalling van baby Jack.
Deze drie medewerksters hielpen bij de bevalling van baby Jack. © Zwembad de Does
LEIDERDORP - In zwembad De Does in Leiderdorp is woensdagmiddag een baby geboren. De weeën van de vrouw kwamen zo plotseling opzetten dat er geen tijd meer was om naar het ziekenhuis te gaan. 'Vijf keer persen en hij was eruit', vertelt medewerkster van het zwembad Vera van Ringelsteijn aan Omroep West.
De hoogzwangere moeder zat in de horecagelegenheid van het zwembad terwijl haar dochtertje zwemles had. 'Ze voelde zich niet lekker worden en wilde eigenlijk eerder naar huis gaan. We gingen haar dochter daarom vast uit het bad halen', vertelt Vera. 'Maar al snel was het duidelijk dat ze echt niet meer naar huis kon.'
De vrouw was zaterdag pas uitgerekend en voelde zich nog prima. 'Ze stond te puffen aan het bureau', aldus de zwembadmedewerkster. Daarom werd de dochter opgehaald door een buurvrouw, ging de zwangere vrouw mee naar een kantoortje en werden 112 en de verloskundige gebeld.

Uit de kleren

De meldkamer vertelt de drie medewerksters die assisteren dat ze haar op de grond moeten leggen, omdat de aanstaande moeder persdrang heeft. 'Mijn hemel, ik heb zelf drie kinderen, maar dit was een hele aparte ervaring. Sta je daar met een wildvreemde vrouw die uit de kleren moet en die op het punt staat te bevallen', lacht Vera.
Als de verloskundige aanwezig is, blijkt dat er al volledige ontsluiting is en mag er geperst worden. 'Nog geen half uur nadat we in het kantoortje waren, kwam baby Jack ter wereld. Moeder en zoon maken het goed. Ze zijn op controle geweest in het ziekenhuis, maar zijn inmiddels al thuis.' De vader van Jack was niet op tijd om bij de bevalling te zijn.

Beschuit met muisjes

Alle bezoekers van het zwembad krijgen beschuit met muisjes en er hangen blauwe slingers. Jack heeft van het zwembad in elk geval al een mooi cadeau gekregen: hij mag zijn hele leven gratis zwemmen en al zijn diploma's halen bij zwembad De Does.