Pauluskerk in Den Haag wordt voorlopig niet gesloopt

Pauluskerk in Den Haag aan de Monseigneur Nolenslaan.
Pauluskerk in Den Haag aan de Monseigneur Nolenslaan. © Google Maps
DEN HAAG - De Pauluskerk in Den Haag hoeft geen plaats te maken voor de bouw van basisschool De Oase en een school voor speciaal basisonderwijs. Dat staat in een brief van de gemeente Den Haag uit 2011, die sinds vrijdag is vrijgegeven.
Uit die brief blijkt dat er al jaren gesprekken worden gevoerd tussen de overkoepelende Haagse schoolorganisatie, Lucas Onderwijs, en de gemeente over de sloop van de Pauluskerk aan de Monseigneur Nolenslaan. De locatie zou geschikt zijn voor nieuwbouw van de naastgelegen basisschool De Oase en een gebouw voor het speciaal basisonderwijs. De Octaaf aan het Cantateplein en de Pastoor van Ars aan de Haviklaan zouden worden samengevoegd in het nog te bouwen schoolpand. Maar de plannen zijn afgeketst.
Op vragen van Omroep West antwoordt een gemeentewoordvoerder dat de nieuwbouwlocatie voor De Oase en de samenvoeging van De Octaaf en de Pastoor van Ars is afgevallen wegens de kosten voor de sloop en het monumentale karakter van de kerk. 'Het idee is wel om in de directe omgeving van de scholen voor vervangende nieuwbouw te gaan zorgen', aldus de woordvoerder.

Streep door het plan

Na oplevering van de nieuwbouw zouden de huidige plekken van de scholen vrijkomen. Dat zou betekenen dat de locaties aan de Donker Curtiusstraat, Cantateplein en Haviklaan beschikbaar zouden worden voor herontwikkeling. Maar dat zal nu, nadat door dit plan een streep is gezet, dus niet gebeuren.
De leiding van basisschool De Oase wilde niet reageren over de gesprekken die met de gemeente zijn gevoerd.