Danny Bakker bezorgt ADO Den Haag uitzege op AZ

DEN HAAG - ADO Den Haag heeft na dik elf jaar weer eens een overwinning behaald op AZ in Alkmaar. Door een vroeg doelpunt van Danny Bakker hielden de Hagenaars vrijdagavond drie punten over aan de onderlinge ontmoeting: 0-1. Met dat resultaat stijgt ADO van de veertiende stek naar plaats dertien.
Coach John van den Brom van AZ (ex-ADO) moest met name achterin improviseren. Door blessures en schorsingen zat hij erg dun in de verdedigers. Welkome opsteker was de terugkeer van Jop van der Linden, die achterin een gelegenheidsduo vormde met middenvelder Ben Rienstra. Dat de defensie van AZ kwetsbaar was, bleek al na negen minuten. Toen vond Danny Bakker een gaatje. Zijn schot, na matig wegwerken van Rienstra, ging via de binnenkant van de paal binnen: 0-1.


LEES OOK: LIVEBLOG: AZ - ADO DEN HAAG

ADO was ook na die treffer de gevaarlijkste ploeg, al viel de equipe van trainer Henk Fraser vaak in een te laag tempo aan om het AZ echt lastig te maken. Ook de Alkmaarders konden voorin weinig klaarspelen. Van den Brom had liefst vier aanvallers opgesteld, maar met name het spel van spits Vincent Janssen en vleugelspeler Alireza Jahanbakhsh viel erg tegen. Daarnaast verloor AZ vlak voor rust ook nog eens middenvelder Markus Henriksen. De clubtopscorer (zeven goals) liep een vleeswond op aan een knie en kon niet verder.

Clubtopscorer kwijt

Ook ADO raakte vlak na rust zijn clubtopscorer kwijt. Spits Mike Havenaar had na een duel met Rienstra last van zijn ribben en moest er eveneens vanaf. De wissels veranderden weinig aan het wedstrijdbeeld. AZ bleef voorin onmachtig, terwijl ADO voorin vaak net niet secuur genoeg was om de Alkmaarders pijn te doen.

LEES OOK: Kat Bonny springt het veld op en zorgt voor hilariteit tijdens AZ-ADO

Beide ploegen wisten eigenlijk alleen uit vrije trappen nog wat gevaar te stichten. Namens ADO stuitte Roland Alberg op de vuisten van doelman Gino Coutinho, terwijl Van der Linden aan de overkant Martin Hansen op zijn weg vond. Vanwege aanmerkingen op de leiding werd Van den Brom vlak voor tijd nog naar de tribune gestuurd.

Uiteindelijk bleef het 0-1. Daardoor verloor AZ voor de derde keer op rij, na nederlagen tegen Partizan Belgrado en PSV. Voor de Hagenaars is het pas de derde overwinning van het seizoen.

LEES OOK: IN BEELD: AZ - ADO Den Haag

Scoreverloop AZ - ADO Den Haag 0-1 (0-1): 0-1 Danny Bakker (9').

AZ: Gino Coutinho; Mattias Johansson, Ben Rienstra, Jop van der Linden, Rajko Brezancic (Dabney dos Santos, 74'); Joris van Overeem, Mounir El Hamdaoui, Markus Henriksen (Celso Ortíz, 41'); Guus Hupperts, Vincent Janssen, Alireza Jahanbakhsh (Thom Haye, 60')

ADO Den Haag: Martin Hansen; Dion Malone, Vito Wormgoor, Tom Beugelsdijk; Aaron Meijers; Kevin Jansen, Timothy Derijck, Danny Bakker; Edouard Duplan, Mike Havenaar (Giovanni Korte, '55), Roland Alberg

Gele kaart(en): Rajko Brezancic, Mattias Johansson (AZ), Dion Malone, Martin Hansen (ADO Den Haag)

Rode kaart(en): n.v.t.

Scheidsrechter: Björn Kuipers

Toeschouwers: 13.743 (AFAS Stadion, Alkmaar)
Deel dit artikel: