Shorttrack: Freek van der Wart pakt goud en brons in Japan

Sjinkie Knegt (l) en Freek van der Wart.
Sjinkie Knegt (l) en Freek van der Wart. © Orange Pictures
VOORBURG - Freek van der Wart uit Voorburg heeft met de aflossingsploeg van de Nederlandse shorttrackers zondag de wereldbekerwedstrijd in Nagoya gewonnen en behaalde individueel ook een bronzen plak op de 1000 meter. Het team met verder Sjinkie Knegt, Dennis Visser en Daan Breeuwsma versloeg op de 5000 meter China, Canada en Zuid-Korea.
Knegt passeerde in de laatste halve ronde zijn concurrenten uit China en Canada. Nederland finishte in 6.59,079 voor China (6.59,165). Canada pakte het brons (6.59,405). 'Hij doet het toch maar weer', concludeerde bondscoach Jeroen Otter over de geslaagde actie van Knegt.
'Het zag er twaalf ronden voor het einde niet meer naar uit dat we zouden winnen', stelde Knegt zelf. 'Daarna zijn we gewoon bij de andere ploegen gebleven en op onze kans gewacht', zei Breeuwsma.

Brons

Voorburger Van der Wart won zondag ook nog brons in de Japanse stad. Hij kwam op de 1000 meter aanvankelijk als vierde over de streep maar profiteerde van een straf voor drievoudig olympisch kampioen Charles Hamelin. De Canadees kreeg een straf omdat hij Van der Wart had gehinderd.
Knegt wist zijn gouden race op de 1500 meter niet het gewenste vervolg te geven. Hij mist de finale van de 1000 meter. Hij finishte op het Japanse ijs slechts als derde in de halve eindstrijd. Knegt eindigde als vijfde omdat hij de B-finale wel won.

Botsing

Lara van Ruijven eindigde als vijfde op de 1000 meter. Jorien ter Mors miste de finale. Ze kwam in de halve eindstrijd van de 1000 meter in botsing met de Canadese Marianne St-Gelais en kreeg een straf.