Instellingen

Beperkte afsteektijden van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw krijgen steun van meeste gemeenten

Archieffoto
Archieffoto
REGIO - De gemeenten in onze regio zijn in grote meerderheid tevreden over de vernieuwde afsteektijden voor vuurwerk tijdens Oudejaarsnacht. Dat blijkt uit onderzoek van NOS Nieuws. Zij volgen daarmee de landelijke trend: slechts één op de tien gemeenten wil dat de afsteektijd verder wordt beperkt. De rest wil dat vuurwerk, net als vorig jaar, van 18.00 tot 02.00 uur mag worden afgestoken.
De beperkte afsteektijden, die sinds vorig jaar van kracht zijn, hebben naar de zin van de gemeenten kennelijk goed gewerkt. Want waar begin 2014 de helft van de gemeenten nog de wens uitsprak voor een verdere beperking van de afsteekperiode, is dat nu geslonken tot 10 procent.
In onze regio is alleen de gemeente Voorschoten voor een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk. Deze gemeente organiseert dit jaar een centraal vuurwerkevenement om het zelf afsteken van vuurwerk te ontmoedigen. Als het aan de Krimpenerwaard, Zoeterwoude en Noordwijkerhout ligt, wordt de afsteektijd wel verder beperkt.

Vuurwerk vrije zones

Voor de komende Oud en Nieuw heeft niet alleen de gemeente Den Haag, maar ook Leiden, Westland, Wassenaar, Voorschoten en Bodegraven vuurwerkvrije zones ingesteld. De gemeenten Noordwijk en Krimpenerwaard zijn er volgens het onderzoek van de NOS nog niet uit. Die zones zijn vooral rond verzorgingshuizen, winkelcentra en kinderboerderijen.
De NOS benaderde alle gemeenten in Nederland voor het onderzoek en kreeg een respons van ruim 70 procent. De vier grootste steden deden niet mee aan het onderzoek.