'Me' is stomste woord, blijkt uit verkiezing Instituut Lexicologie in Leiden

Me kreeg 30 procent van de 25.000 stemmen. (Afbeelding: Frank Landsbergen).
Me kreeg 30 procent van de 25.000 stemmen. (Afbeelding: Frank Landsbergen).
LEIDEN - Het woordje 'me' is het stomste woord van het jaar. 'Me' in plaats van 'mijn' in een zin als 'me moeder vindt dat ik raar praat' kreeg 30 procent van de stemmen tijdens een verkiezing van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie in Leiden.
Het is geen bezittelijk voornaamwoord, legt een van de inzenders uit. Het gaat dan ook om de geschreven vorm van 'me' waar het instituut vanaf wil. In gesproken taal gebeurt het vaak dat woorden 'een beetje gemakkelijk, vaak korter worden uitgesproken'.
Tot 1 december konden mensen stemmen op een lijst van tien 'stomme woorden', zoals selfie, papadag, mensenmens en chillen. In totaal hebben 25.000 mensen dit gedaan, maakte het instituut dinsdag bekend. Vorig jaar kreeg het woord 'oudjes' de meeste stemmen omdat het woord denigrerend en negatief zou zijn.

Plezierjacht en diervriendelijk vlees
Dit jaar eindigden de woorden plezierjacht en diervriendelijk vlees achter 'me' op plaats 2 en 3. 'Die woorden zijn op zich niet fout, maar de verwijzing roept in beide gevallen bij veel mensen irritatie op', legt Vivienne Wassink van het  Instituut voor Nederlandse Lexicologie uit. 'Veel mensen vinden dat jagen niets met plezier te maken heeft en dat diervriendelijk vlees niet bestaat.'