Instellingen

Twee maanden celstraf voor oud-Europarlementariër Van der S.

Oud-PVV'er Van der S.
Oud-PVV'er Van der S. © ANP

DEN HAAG - Oud-Europarlementariër Daniël van der S. (35) is dinsdag veroordeeld tot vijf maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Van der S. heeft volgens de rechtbank in Den Haag geprobeerd minderjarige meisjes tot seks te verleiden.

Van der S. probeerde het bij drie meisjes in de jaren 2012-2014. Hij stuurde berichten en bood cadeautjes, geld en zelfs een keer cocaïne aan. Onder de meisjes was de tienerdochter van een medewerkster van Van der S..

De zaak kwam aan het rollen toen de vader van een van de meisjes de berichten onder ogen kreeg die zij uitwisselde met Van der S..

'Zeer geraffineerde wijze te werk'

Volgens de rechtbank ging Van der S. op 'zeer geraffineerde wijze te werk'. Hij zou keer op keer de grenzen van de beïnvloedbare tienermeisjes hebben opgezocht. Die grenzen probeerde hij volgens de rechter op sluwe en structurele wijze te laten opschuiven.

Hij maakte daarbij volgens de rechter gebruik van het leeftijdsverschil en zijn status als Europarlementariër en het bijbehorende riante inkomen. De meisjes mochten er tegen anderen niets over zeggen.

PVV

Van der S. zat van juli 2009 tot juli 2014 twee periodes in het Europees Parlement. Eerst voor de PVV, waar hij zijn zetel opgaf nadat hij onder invloed van drank een aanrijding had veroorzaakt, daarna vanaf december 2011 als onafhankelijk lid.