Haagse Mobarak moskee, de eerste moskee van Nederland, viert 60-jarig bestaan

DEN HAAG - De eerste moskee van Nederland staat al 60 jaar in het Haagse Benoordenhout. De Mobarak Moskee werd in 1955 gebouwd en is een begrip in de moslim gemeenschap. Woensdag wordt de verjaardag van de moskee groots gevierd. 'Ook in 1955 was er verzet tegen de bouw van deze moskee.'
De Mobarak Moskee staat al 60 jaar langs de Oostduinlaan in Den Haag. Het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw kon niet op veel positieve reacties rekenen en dus werd er hier en daar geschaafd aan het gebouw. Het gevolg: een bakstenen gebouw, ontworpen aan de hand van de Delftse school door de Voorburgse architect Frits Beck. Het had meer weg van een villa dan van een moskee.
'Maar in die tijd was de discussie over de komst van een moskee anders dan dat hij nu is,' legt imam Safeer Siddiqui uit. 'Hij was toen veel meer theologisch, men was veelal aanhanger van het christelijke geloof, dus de komst van de islam zagen weinig mensen zitten.' Toch waren in de eerste jaren van de moskee de meeste leden van de gemeenschap Nederlanders en geen allochtonen, zo benadrukt Siddiqui. Dat was het gevolg van het uitblijven van de komst van gastarbeiders.

Minaret

In 2005 kreeg de moskee, in het kader van het 50-jarig bestaan, een minaret en leek het na al die jaren eindelijk op een islamitisch gebedshuis. Het gebouw werd in het kader van die viering zelfs bezocht door de toenmalige koningin Beatrix. De viering die morgen begint is iets meer ingetogen, zegt Siddiqui. 'We houden lezingen en we hebben na afloop een diner', zo besluit hij.