Alles wat je wil weten over actie 'Samen voor de Voedselbank' en waar je nog geen antwoord op hebt

DEN HAAG - Vanaf vrijdag zamelt Omroep West een week lang houdbaar eten in voor de voedselbank. Hier proberen we al je vragen over de actie te beantwoorden.
Waarom doet Omroep West mee aan 'Samen voor de Voedselbank'?
Omdat we een regionale omroep zijn, van en voor de mensen in Zuid-Holland. Die mensen hebben soms honger. Wij hebben de middelen en de mensen om iedereen te bereiken en hen te vragen of ze willen helpen. Geen ver-van-mijn-bed actie, maar hier.

Wat kunnen we doneren?
Kijk hier naar de boodschappenlijst

Waar gaat het eten naar toe?
Alle levensmiddelen die tijdens Samen voor de Voedselbank worden opgehaald door Omroep West gaan naar de voedselbanken in onze regio. Het eerste doel is om voor iedereen een nieuwjaarspakket samen te stellen. Mochten we meer over houden, dan gaat dit de voorraadkast van de voedselbank in zodat zij ook in moeilijkere tijden een voorraad hebben.

Waar kan ik doneren?
We hebben de inzamelpunten op kaart gezet. Kijk hier!

Waarom een nieuwjaarspakket en geen kerstpakket voor de voedselbank?
We kunnen niet garanderen dat de pakketten vóór Kerst worden uitgedeeld. Dat is logistiek niet rond te krijgen. Om teleurstelling te voorkomen zamelen we daarom nieuwjaarspakketten in. Want ook tijdens Oud en Nieuw kan je een feestje vieren. We hopen je zo genoeg informatie te hebben gegeven over onze keuze voor een nieuwjaarspakket

Ik wil als vrijwilliger helpen, wat moet ik doen?
Fijn dat je wil helpen. Aanmelden kan hier

Ik wil liever geld overmaken, mag dat ook?
We hebben helaas niet de mogelijkheid geld aan te nemen voor deze actie. Je kan altijd rechtstreeks aan de voedselbank geld geven. Op de site van de voedselbanken staat informatie hoe je een donatie kunt doen aan de voedselbank.

Wanneer is eigenlijk iemand klant van een voedselbank?
De voedselbank geeft aan dat iemand zich mag inschrijven als klant als er aan leefgeld per maand minder overblijft dan het bedrag dat uit de volgende formule komt:

Het basisbedrag is 110 euro. Daarna voor ieder gezinslid, volwassene of kind 70 euro.
Dus een éénpersoonsgezin 180 euro, tweepersoonshuishouden 250 euro etc.

Leefgeld is niet alleen voor eten en drinken, maar ook voor alle andere uitgaven, zoals persoonlijke verzorging, kleding, schooluitgaven, huisdieren en sparen voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine als deze kapot zou gaan. Overigens mag iemand niet langer dan drie jaar klant zijn bij de voedselbank.

Profiel klanten voedselbank:
  • 55procent van de aanvragers van een voedselpakket is vrouw.
  • Van de huishoudens die klant zijn, is 32 procent éénoudergezin. Alleen het segment alleenstaanden is groter: 40 procent.
  • Een kwart van alle klanten is binnen 3 maanden weer weg.
  • Meer dan de helft van alle klanten is binnen een jaar weer in staat zelf aan voedsel te komen.
  • 23 procent van alle klanten ontvangt de volledige termijn van 3 jaar een voedselpakket.

Hoe zit het in de regio van Omroep West?
In de regio van Omroep West zijn ruim 4000 huishoudens afhankelijk van de voedselbank.

Hoe zit het met vluchtelingen en de Voedselbank?
Er zijn volgens Voedselbanken Nederland twee herkenbare momenten waarop vluchtelingen in aanmerking kunnen komen voor noodhulp van voedselbanken:
*Bij diverse gemeenten blijken problemen op te treden met de snelheid van uitbetaling van uitkeringen, waardoor vluchtelingen een financieringsprobleem hebben en tijdelijk onder de toekenningscriteria van de voedselbanken komen. Deze situatie kan tussen de 3 en 6 maanden duren.
* Op het moment dat het inkomen moet worden aangepast bij gezinshereniging. Dan gaat het om zo'n 12 weken waarin de uitkeringen als kinderbijslag en andere kindgebonden budgetten nog niet zijn aangepast, maar er wel gewoon gegeten moet worden. Dan is de lokale voedselbank even vangnet. Het is veelal een vraag die beperkt is in tijd.

Voedselbanken zijn een humanitaire neutrale organisatie. Mensen kunnen bij hen aankloppen voor hulp als het inkomen onder de door hen ingestelde toelatingsgrens valt. Zij oordelen niet over afkomst, schuld aan de situatie of wat ook. De grens telt. Kom je eronder, dan kom je in aanmerking voor een voedselpakket.

Mogen we een gesloten kerstpakket inleveren?
Het houdbare voedsel dat we inzamelen moet in gesloten verpakkingen zitten. Maar in kerstpakketten zitten vaak ook andere artikelen en alcohol. Dat zamelen we niet in. Dus je helpt ons om het kerstpakket te openen en alleen de houdbare artikelen te doneren. Alvast bedankt!

Waarom zamelen jullie niet in voor mensen die het heel slecht hebben en juist iets teveel hebben om in aanmerking te komen voor de voedselbank?
Het is inderdaad altijd een moeilijke keuze, wie gaan we helpen. En is altijd een groep die daar net buiten valt en dat is pijnlijk. Juist omdat die groep het ook zo zwaar heeft. Dus onze gedachten gaan naar deze mensen uit, maar op dit moment kunnen helaas we niets concreets voor hen doen omdat deze mensen niet als groep benaderbaar zijn.

Moeten we ook tandpasta kopen voor de voedselbankcliënten?
De boodschappenlijst is in samenspraak met de voedselbank samengesteld. Het eerste doel is om voor iedereen een nieuwjaarspakket samen te stellen. Mochten we meer overhouden, dan gaat dit de voorraadkast van de voedselbank in.

Waarom zamelen jullie niet in voor de dierenvoedselbank?
Als eerste willen we er met de actie Samen voor de Voedselbank zorg voor dragen dat alle gezinnen in onze regio die afhankelijk zijn van de voedselbank een nieuwjaarspakket krijgen. Nu ligt onze prioriteit écht bij het inzamelen voor de voedselbank. We zullen niet weigeren als mensen dus iets voor dieren inleveren. Maar onze voorkeur gaat ernaar uit dat mensen dat zélf rechtstreeks doen bij de dierenvoedselbank. Bij Omroep West wordt in deze periode heel hard gewerkt om de 4000 voedselpakketten te vullen. Eten voor dieren, cadeautjes voor kinderen... het is allemaal lief bedoeld, maar daar zijn andere kanalen voor om rechtstreeks te doneren.

Waarom laten jullie een gezin dat een gewoon inkomen heeft een week leven van een voedselbankpakket? Dat is toch nep?
Natuurlijk is de situatie geheel anders bij dit gezin dan als je écht afhankelijk bent van de voedselbank. We willen graag laten zien welke worsteling het elke dag is om rond te komen met een voedselpakket en een tientje per dag.
Wat ook meespeelt is dat het taboe op het gebruik maken van de voedselbank heel groot is. Cliënten schamen zich dat ze bij de voedselbank aankloppen en willen niet meewerken. We hebben meegemaakt dat mensen bij sollicitaties worden afgewezen omdat ze in het verleden aan een item hebben meegewerkt en dus op internet terug te vinden zijn als voedselbankcliënten.

In het programma Kerst zonder Knaken volgen we wél een gezin dat afhankelijk is van de Voedselbank
Kijk hier naar de afleveringen

Ik heb een andere vraag over de actie, aan wie kan ik die stellen?
Alle vragen kunnen naar: voedselbank@omroepwest.nl
Meer over dit onderwerp:
Samen voor de Voedselbank #vb15 Voedselbank
Deel dit artikel: