Kleine lettertjes bij 'gouden' ADO-aandeel blokkeren invloed van Haags stadsbestuur

Wethouder Tom de Bruijn van Financiën
Wethouder Tom de Bruijn
DEN HAAG - De invloed die de gemeente Den Haag kan uitoefenen met het prioriteitsaandeel in ADO Den Haag, is zeer beperkt. Dat zegt wethouder Tom de Bruijn (D66). In 2009 heeft het stadsbestuur een prioriteitsaandeel in de voetbalclub genomen zodat de gemeente ADO extra in de gaten kan houden. Maar in de praktijk blijken de kleine lettertjes bij dit 'gouden' aandeel de invloed van de gemeente flink te beperken.
Het prioriteitsaandeel heeft de gemeente  in 2009 gekregen toen het de voetbalclub met
van een faillissement redde. Daarnaast heeft de gemeente de bouw van het stadion voor een bedrag van bijna 30 miljoen euro betaald en is hier eigenaar van.
De gemeente heeft dus een grote financiële betrokkenheid bij ADO en om de financiële situatie van de club in de gaten te houden, heeft het stadsbestuur een prioriteitsaandeel bedongen.

Gouden aandeel

Dit aandeel geeft de gemeente het recht om de begroting goed- of af te keuren, een gemeentecommissaris te benoemen in de Raad van Commissarissen van ADO en de gemeente moet instemmen met wijzigingen in het aandeelhouderskapitaal.
'Het lijkt heel wat om zo'n gouden aandeel te hebben,' zegt De Bruijn. 'Maar als je kijkt wat je daar mee kunt doen, dan is dat relatief beperkt.' De Bruijn noemt het recht om de begroting goed te keuren belangrijk. 'Maar als Wang zijn betalingsverplichtingen aan zichzelf als eigenaar niet nakomt, dan kunnen we daar juridisch weinig tegen doen. Het betekent dus inderdaad dat je als gemeente vaak het nakijken hebt.'
Als voorbeeld noemt hij de verkoop van de aandelen door voormalige ADO-eigenaar Mark van der Kallen aan de Chinese onderneming United Vansen en investeerder Hui Wang. 'De gemeente moest goedkeuring geven aan die verkoop maar die goedkeuring was aan allerlei voorwaarden verbonden. Stel dat ik die goedkeuring toen niet had gegeven, dan had zowel Van der Kallen als Wang naar de rechter kunnen stappen. Dus ja, onze mogelijkheden met het gouden aandeel zijn zeer beperkt.'
Woensdagavond debatteerde een commissie van de Haagse gemeenteraad over de situatie bij ADO Den Haag. De club dreigt in de financiële problemen te komen, omdat Wang een beloofde investering van bijna twee miljoen euro nog niet heeft gedaan. Wang heeft twee betalingstermijnen laten verlopen. Op 18 december is een aandeelhoudersvergadering en dan moet duidelijk worden of hij zijn verplichting alsnog nakomt.