Gemeente wil doorbraak forceren bij leegstaand belastingkantoor Den Haag

DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil een doorbraak forceren in de zaak rond het nu al jaren leegstaande grote belastingkantoor op het Stationsplein in Den Haag. Wethouder Joris Wijsmuller gaat gebruikmaken van de Wet voorkeursrecht gemeente. Dat betekent dat als het pand tegenover station Hollands Spoor wordt verkocht, Den Haag het eerste recht heeft om het te kopen.
Dat schrijft Wijsmuller donderdag aan de gemeenteraad. Het grote belastingkantoor stond eerst jaren helemaal leeg. Sinds enige tijd is er
. Binnenkort komen daarnaast  nog andere ondernemingen. De bovengelegen verdiepingen zijn echter nog steeds niet in gebruik.
Wijsmuller kan dat niet langer aanzien: ‘Het pand ligt op een unieke locatie in de stad en is één van de eerste gebouwen die men ziet wanneer men via het station Hollands Spoor de stad binnenkomt en richting het centrum loopt. Het gebouw is daarom erg belangrijk.’

Gemeente wil woningen in pand

De wethouder vraagt de raad nu in te stemmen met het vestigen van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op het enorme pand. Dat betekent dat als de eigenaar het van de hand wil doen, de gemeente het eerste recht van koop heeft. Dit voor een periode van twee jaar.
De bedoeling is dat als de gemeente het pand eenmaal in handen heeft, het direct weer wordt doorverkocht aan een partij. ‘De financiële risico’s voor de gemeente zijn minimaal’, aldus een woordvoerder van het stadhuis. Het idee is dat op de bovenste verdiepingen woningen komen.

Politiek ergert zich aan leegstand

De Haagse gemeenteraad ergert zich al jaren aan de leegstaande belastingkantoren op het plein tegenover Station Hollands Spoor. Vooral D66 en PvdA eisten in het verleden meerdere malen dat de gemeente in actie zou komen. 'Het is goed dat de gemeente alle middelen inzet om deze verloedering die nu al jaren duur, aan te pakken', zegt D66-raadslid Rachid Guernaoui dan ook in een reactie. 'En nu doorzetten.'
In september van dit jaar meldde Omroep West al dat er schot zit in de ontwikkeling van het ‘Kleine Belastingkantoor’. De Geste Groep, de eigenaar, wil hierin 155 studentenwoningen realiseren. Op de begane grond komt horeca.

Verbouwing begint in 2016

Volgens Wijsmuller kunnen deze in de zomer van 2016 al worden opgeleverd. De verbouwing van het pand begint in januari volgend jaar.
Wijsmuller schrijft ook aan de gemeenteraad dat er waarschijnlijk twee nieuwe hotels komen bij station HS. Eén in een leegstaand gebouw - het Haagse Hoge Huis - aan het Johanna Westerdijkplein. En één in een nog nieuw te bouwen pand vlak naast het monumentale stationsgebouw, aan de kant van de koninklijke wachtkamer.