Straffen tot zes jaar in Haags Jihadproces

Rechtbanktekening jihadzaak © Felix Guerain
DEN HAAG - De rechtbank heeft donderdag straffen opgelegd tot zes jaar cel in het grote 'Haagse' jihadproces. 'Drijvende kracht' Azzedine C., die jongeren aanzette tot deelname aan de strijd in Syrië, kreeg die straf, evenals twee mannen die nog in Syrië zijn.
In totaal werden er negen verdachten vervolgd.  Het gaat om acht mannen en een vrouw. Zes van de mannen zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. Ze krijgen hiervoor celstraffen variërend van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, tot zes jaar.
Twee mannen zijn volgens de rechtbank meelopers. Een van hen krijgt 43 dagen celstraf voor opruiing, plus twee maanden voorwaardelijk. De ander, die korte tijd deelnam aan een trainingskamp in Syrië, krijgt 55 dagen celstraf plus zes maanden voorwaardelijk. De vrouw heeft geen deel uitgemaakt van de organisatie. Zij krijgt voor een opruiende retweet zeven dagen celstraf.

Gedachtengoed niet strafbaar, gedragingen wel

De rechtbank benadrukt dat concrete gedragingen strafbaar zijn, en niet het gedachtengoed van de verdachten. Volgens de rechtbank maken de zes verdachten deel uit van een Haagse ronselorganisatie. Die hielden zich bezig met opruien, ronselen, faciliteren en financieren van jongeren die naar Syrië wilden afreizen om te gaan vechten.Van de zes mannen doen twee tot op heden mee aan de strijd in Syrië. Een derde man was daar ook, maar is inmiddels terug in Nederland.