Zoetermeer gaat blauwalgen met geluidsgolven bestrijden

ZOETERMEER - Met vorst in het vooruitzicht denken we niet bepaald aan buiten zwemmen. Maar in Zoetermeer doen ze dat juist wel. Volgend jaar gaan ze blauwalg in de Zoetermeerse Plas te lijf met ultrasoon geluid.
Een primeur, want de plas in Noord Aa is het eerste recreatieve water in de wereld waar deze techniek wordt gebruikt. Vier drijvende pontons met zonnereflectoren meten elke tien minuten de blauwalg en de groei ervan wordt bijgestuurd met ultrasoon geluid. Het andere onderwaterleven en de vissen hebben er geen last van. De techniek wordt in landen zoals Noorwegen gebruikt in kweekvijvers voor zalm. Het systeem is bedacht door het het Zoetermeerse bedrijf LG Sonic. Het is een milieuvriendelijk systeem; een door zonne-energie aangedreven platform.
Zoetermeer en het waterschap zijn blij dat ze het blauwalgprobleem op en top natuurvriendelijk aan kunnen pakken. Maar zijn ook voorzichtig. Martine Leewis van het Hoogheemraadschap van Rijnland is benieuwd of ook de metingen van het waterschap zo positief zullen zijn als die van LG Logic. Hoe dan ook verwacht ze veel van het project te leren, aldus Leewis.

Kinderziektes

Robin Paalvast, wethouder Zoetermeer hoopt dat de waterpret in de zomer dit keer niet verpest wordt door de groei van het giftige blauwalg, maar hij houdt een slag om de arm. 'We moeten de techniek wel een kans geven om in te regelen, daar gaat wel een paar jaar overheen. Het is de eerste keer dat we dit op recreatief water proberen, dus we kunnen wat kinderziektes verwachten', zegt de wethouder.

Algengroei

´Ons doel voor het eerste jaar is om inzicht te krijgen in de waterkwaliteit in de Noord Aa, en daarom zullen wij veel metingen gaan verrichten´, aldus microbioloog Lisa Brand van LG Sonic. ´We verwachten dat de algengroei in de zomer van 2016 veel lager zal zijn dan afgelopen jaren, maar het is niet te voorkomen dat er komende zomer nog algen zullen voorkomen. Het ecosysteem komt beter in balans naarmate onze systemen langer werken. In de praktijk betekent dit dat over de jaren heen de resultaten steeds beter worden.´