Stichting Rohamaa die haatimams naar Rijswijk wilde halen opnieuw in opspraak

DEN HAAG - De stichting Rohamaa die begin dit jaar een bijeenkomst met omstreden imams in Rijswijk wilde organiseren, is opnieuw in opspraak geraakt. Volgens een voormalig medewerker van de Haagse stichting komt Rohamaa beloofde donaties aan mensen in Tunesië niet na. De speciale goede doelenstatus van de stichting is onlangs ingetrokken, zo blijkt uit informatie van de Belastingdienst.
SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir maakt zich ‘grote zorgen’ over de besteding van door
ingezameld geld. Bashir wil dat de
, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, onderzoek doet naar de geldstromen van de stichting. Rohamaa zelf is het niet eens met het besluit van de Belastingdienst en is een procedure gestart tegen het intrekken van de zogeheten
.
De Haagse stichting zegt zich in te zetten voor ‘humanitaire projecten’ in onder meer Marokko, Syrië en Tunesië. Rohamaa roept mensen bijvoorbeeld op om te doneren voor een waterput in Marokko: ‘Snak jij naar het paradijs? Wens jij dat jouw zondes worden vergeven? Wens jij een doorlopende liefdadigheid te geven? Voor 35 euro per meter graaf jij mee naar het Paradijs en verlicht jij de bewoners van Amadoud, Tiferwin die dagelijks 2 uur moeten lopen om druppels water te halen om te kunnen drinken.’

Promotiefilmpje uit Tunesië

In juli 2014 worden verschillende families geportretteerd in een promotiefilmpje van Rohamaa. Volgens voormalig medewerker Rochdi Bannani belooft de Haagse stichting de Tunesiërs te helpen met onder meer waterputten, maandelijkse toelages en medicijnen.
Maar van die mooie beloftes komt niets terecht, zegt Bannani tegen Omroep West. Bannani reist in februari van dit jaar naar de families in Tunesië die in juli 2014 bezoek kregen van penningmeester Abdelaziz van de stichting Rohamaa.

Rohamaa: In 2015 geen projecten in Tunesië

In december verscheen op de website van Rohamaa een filmpje van dat bezoek, waarin Abdelaziz concrete beloftes doet. In een videoverslag op Facebook vraagt Bannani zich af waarom de Tunesiërs nauwelijks hulp hebben ontvangen. ‘Krukken zijn hem beloofd, maar die zijn niet gebracht’, zegt hij over een man met een gebroken been. Volgens Bannani moeten de Tunesiërs het stellen met kleine bijdragen. ‘Waar blijft het beloofde geld?’
Rohamaa geeft volgens Bannani geen antwoord op zijn vragen en daarom besluit hij de publiciteit te zoeken. In een persbericht op de eigen website erkent Rohamaa dat in 2015 ‘nog geen’ projecten zijn uitgevoerd in Tunesië. Dat komt volgens de stichting door ‘het uitblijven van betrouwbare stichtingen binnen Tunesië waarmee samengewerkt kan worden enerzijds en de onstabiele situatie in Tunesië anderzijds’.

‘Lokale autoriteiten hielden reis tegen’

Volgens de Haagse stichting was in juli een reis gepland, ‘maar de lokale autoriteiten hebben destijds hun goedkeuring voor onze komst ingetrokken. Ondanks de zeer extreem moeilijke veiligheidssituatie in Tunesië, met name voor buitenlandse stichtingen, heeft stichting Rohamaa toch geprobeerd de werkzaamheden in het land uit te voeren. Deze voornemens werden enkel tegengehouden (en uitgesteld) na aandringen van de lokale politie.’
In een schriftelijke toelichting laat Rohamaa weten dat er geen ‘specifieke of concrete beloftes gedaan’ aan mensen in Tunesië. ‘Wel werd er aangegeven dat de stichting haar best zou gaan doen om de hulpverlening in 2015 voort te zetten.’ Maar door de ‘verslechterde veiligheidssituatie in het land’ is dat er dus niet van gekomen.

Rohamaa wil eigen organisatie verbeteren

Rohamaa heeft inmiddels een Tunesische stichting gevonden ‘die zal ondersteunen bij het helpen van de behoeftigen’. Bovendien is volgens de stichting een jaar eerder (in 2014) een veelvoud besteed aan projecten in Tunesië van het bedrag dat voor het Noord-Afrikaanse land was binnenkomen: bijna 9.700 tegen 769 euro.
In het meest recente jaarverslag schrijft Rohamaa dat de stichting de afgelopen jaren fors is gegroeid. De stichting geeft aan te verwachten dat er in 2015 200.000 euro aan donaties wordt binnengehaald. In 2014 is een ‘verbetertraject’ voor de ‘interne structuur’ van de stichting opgezet. Rohamaa meldt dat de ‘gestarte verbeteringen qua professionalisering, efficiëntie en algemene bestuursvorming’ worden doorgezet.

Status voor goede doelen

Rohamaa had sinds 2011 een zogeheten ‘ANBI-status’, die wordt toegekend aan instellingen die zich inzetten voor het ‘algemeen nut’. Verenigingen en stichtingen met een dergelijke status genieten belastingvoordelen. Afgelopen oktober is de ANBI-status van Rohamaa per 1 januari 2015 ingetrokken.
De Belastingdienst geeft geen toelichting op het besluit, maar schrijft op de website wel dat instellingen een ANBI-status verliezen als zij niet meer aan de voorwaarden voldoen. Zo mogen organisaties niet meer vermogen aanhouden dan ‘redelijkerwijs nodig is voor het werk van de instelling’. Ook moeten organisaties jaarlijks binnen zes maanden na afloop van het boekjaar een financiële verantwoording op de website publiceren.

Pas sinds 2015 jaarverslagen

Aan die eis voldeed Rohamaa de afgelopen jaren niet. De stichting, die al sinds 2008 bestaat, heeft tot begin dit jaar nooit een jaarverslag of verantwoording gepubliceerd. Alle jaarrekeningen die nu op internet staan, dateren van eind februari 2015. Dat is na de ophef over een omstreden ‘liefdadigheidsbijeenkomst’ met radicale imams die Rohamaa op 8 maart in Rijswijk wilde organiseren. Minister Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken trok de visa van drie omstreden predikers in. Het evenement werd door de organisatie afgelast.
De SP stelde in februari Kamervragen over Rohamaa. Tweede Kamerlid Farshad Bashir vindt de financiële onderbouwing van de stichting nog altijd onder de maat en wil dus dat de FIOD onderzoek doet naar de geldstromen van de Haagse stichting. Dat achteraf jaarverslagen zijn opgesteld, heeft volgens Bashir als doel om ‘de Belastingdienst om de tuin te leiden’.

SP: Rohamaa werkt integratie tegen

Het SP-Kamerlid wijst op de geschiedenis van Rohamaa. ‘Deze organisatie wil radicale predikers uit het buitenland halen en laat mannen en vrouwen op bijeenkomsten gescheiden zitten. Rohamaa bevordert de integratie niet, maar werkt die tegen. Als het geld niet naar goede doelen gaat, waar dan wel naar?’