VIDEO: Schaatser Erik Jan Kooiman verbreekt werelduurrecord

Erik Jan Kooiman.
Erik Jan Kooiman. © Orange Pictures
LEKKERKERK - Schaatser Erik Jan Kooiman uit Lekkerkerk is de nieuwe eigenaar van het werelduurrecord. In een zo goed als lege Max Aicher Arena van Inzell verpulverde hij de oude beste afstand van landgenoot Douwe de Vries.
Kooiman schaatste ruim 43 kilometer 735 meter in het uur. Hij begon met rondjes van 33 seconden en wist al snel te versnellen. Daarna schaatste hij een constante race. Alleen in de slotfase ging hij weer rond in 33 seconden. De Vries reed in maart van dit jaar 42 kilometer en 252 meter in een uur.
De in Ammerstol geboren Kooiman trad in de voetsporen van zijn vader Jan, die in 1983 het werelduurrecord verbrak (38 kilometer en 558 meter). Zijn moeder Ineke schreef een jaar eerder geschiedenis (33 kilometer en 837 meter).

Kleibeuker

Vlak voor de geslaagde poging van Kooiman had Carien Kleibeuker succes. Ze verbeterde het oude werelduurrecord dat sinds 2005 in handen was van Maria Sterk (36 kilometer en 441 meter). Kleibeuker kwam tot een tijd van 40 kilometer en 612 meter. Ze reed vrijwel elk ronde in de 35 en hield dat tot het einde vol.
Met nog ruim vijf minuten te gaan verbrak de routinier het oude record van Sterk, waarna ze nog een aantal ronden kon doorschaatsen om haar nieuwe record vorm te geven. Aangespoord door speciaal uitgezochte muziek en een handjevol toeschouwers langs de kant, deed ze dat met verve.