Verbouwing Binnenhof in Den Haag kan sneller voor Eerste Kamer, Torentje en Raad van State

Rondleiding op het Binnenhof.
Rondleiding op het Binnenhof. © Rob Vlastuin
DEN HAAG - De Eerste Kamer, de premier en de Raad van State kunnen al na 2,5 jaar terug naar hun werkplekken op het gerenoveerde Binnenhof-complex in Den Haag. De gebouwen hoeven dan vanaf 2020 niet vijf jaar dicht, zoals nu nog de bedoeling is. Dat heeft adviesbureau Arcadis uitgezocht.
De versnelling van de renovatie van de Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State is alleen mogelijk als de 'bouwstromen anders worden georganiseerd', reageerde verantwoordelijk minister Stef Blok donderdag tijdens het Tweede Kamerdebat over de verbouwing van het Binnenhof.
De Tweede Kamer betaalt daarvoor de prijs: het parlement kan pas na 6,5 jaar terugkeren, omdat het in fases moet worden opgeknapt. In een eerste berekening kost deze optie zeven miljoen euro extra. De minister heeft tijdens het Kamerdebat over de verbouwing toegezegd om dit te onderzoeken.

Helemaal dicht

In september besloot de ministerraad het Binnenhof in één keer en in vijf jaar op te knappen. Het complex gaat dan helemaal dicht. Totale kosten: 475 miljoen euro. De Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken moeten in die periode bivakkeren in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg en in het huidige gebouw van de Hoge Raad. De ambtenaren van Buitenlandse Zaken verhuizen vervolgens naar het voormalig ministerie van VROM aan de Rijnstraat.

Eerder werd nog gesproken over een verbouwing die dertien jaar zou duren, maar dat is een onverstandig idee, vindt Blok. Dat zou volgens hem 125 miljoen euro duurder zijn en veel meer overlast geven tijdens de bouwwerkzaamheden.