FIOD doet inval bij gemeente Leiden; naheffing 1,7 miljoen euro dreigt

LEIDEN - De FIOD heeft woensdag een inval gedaan bij Servicepunt71 in Leiden, waar de bedrijfsvoering van onder andere de gemeente Leiden wordt gedaan. De opsporingsdienst van de Belastingdienst heeft ook documenten opgevraagd bij de gemeente over de bouw van het Da Vinci College Lammenschans in het pand van het ROC Leiden.
Aanleiding is een verschil van inzicht over de overdrachtsbelasting, schrijft het college donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

De Belastingdienst steggelt al een tijd met de gemeente Leiden over de betaling van het bouwdeel. Volgens de Belastingdienst is het gedeelte van het Da Vinci College Lammenschans niet de betaalde 16 miljoen euro waard, maar 29 miljoen euro.

Vrijstelling

Hierdoor heeft de gemeente in de ogen van de Belastingdienst geen recht op een vrijstelling en moet de gemeente Leiden dus overdrachtsbelasting betalen. Er dreigt daardoor een naheffing van 1,7 miljoen euro, inclusief strafheffing en rente.

LEES OOK: FIOD pakt vermoedelijke zwartspaarders uit Zoetermeer en omgeving Leiden

De Belastingdienst en de gemeente zijn al een tijd over deze kwestie in overleg met elkaar. De laatste keer was 21 oktober, toen de gemeente in een brief aangaf open te staan voor verder overleg.

'Verrast door onderzoek'

In de brief aan de gemeenteraad staat dat de gemeente 'verrast is door het onderzoek, aangezien wij dachten nog in overleg te zijn met de Belastingdienst. We werken uiteraard maximaal mee aan dit onderzoek.'
Meer over dit onderwerp:
Leiden FIOD Belastingdienst
Deel dit artikel: