PVV: Voortaan jihad-ronselaars veroordelen volgens oorlogsrecht

DEN HAAG - De mensen die donderdagochtend zijn veroordeeld tijdens het ‘jihadproces’ hadden naar de mening van de PVV in de Haagse gemeenteraad moeten worden berecht volgens het oorlogsrecht. Dan was een proces eenvoudiger geweest en hadden ze veroordeeld kunnen worden tot straffen van maximaal dertig jaar.
De PVV reageert daarmee op de uitspraak in het proces waarbij negen verdachten werden veroordeeld.

LEES OOK: 'Jongeren willen ergens bij horen, daarom lijken criminaliteit en radicalisering op elkaar'

PVV-raadslid André Elissen noemt de veroordeling 'een stap in de goede richting’. Maar hij vindt ook dat ‘die idioten’ niet lang genoeg worden opgesloten. Elissen: "Je moet die lui heel stevig aanpakken. We zouden het goed vinden als alle registers open gaan. Daarom moeten we ook eens kijken naar het oorlogsrecht. Het voordeel daarvan is dat de strafdreiging hoger is en de bewijslast eenvoudiger zou zijn dan nu."

Positief over oordeel rechter

Veel andere partijen in de Haagse raad zijn positief over het oordeel van de rechter. De grootste partij in de stad, D66, wil niet over individuele gevallen praten, 'want daar gaat de rechter over', zegt raadslid Hanneke van der Werf.

LEES OOK: OM: 'Spookjihadist' Soufiane Z. niet dood maar vermist

Meer in het algemeen vindt D66 het goed dat iets waar van tevoren onduidelijk leek of het kon worden bewezen, tot straf heeft geleid. "Als dat niet was gebeurd zou de vraag opkomen of het systeem dan wel deugt, als mensen zonder straf kunnen ronselen voor de terreur in Syrië", aldus Van der Werf. Over de hoogte van de straf wil zij niets zeggen.

'Goed plan'


Ook CDA en Partij van de Eenheid (PvdE) noemen het goed dat de rechter de verdachten een straf heeft opgelegd. "Als mensen zich bezighouden met zaken die de staatsveiligheid ondermijnen of die kunnen leiden tot geweldsuitspattingen, is het natuurlijk een goed plan als de rechter daartegen optreedt', zegt fractieleider Abdoe Khoulani van de PvdE.

LEES OOK: OM in jihadzaak: 'Gedachtegoed jihadverdachten lijkt op IS'

Wel benadrukken alle partijen dat een rechtszaak een sluitstuk is. Zij vinden het belangrijk dat vooral wordt voorkomen dat jongeren radicaliseren. Van der Werf van D66: "Natuurlijk is het het beste als we een rechtszaak kunnen voorkomen. Daar zijn we in Den Haag ook goed mee bezig, bijvoorbeeld met de aanpak door het Veiligheidshuis."
Meer over dit onderwerp:
PVV Jihad Den Haag Jihadproces Rechtbank
Deel dit artikel: