VID: nog steeds veel files door flitscontroles, onder meer bij Delft en Zoetermeer

© archief
DELFT - De VerkeersInformatieDienst (VID) trekt opnieuw aan de bel over politiecontroles die tot files leiden, onder meer op de A13 bij Delft, de A12 bij Zoetermeer en de A20 bij Nieuwerkerk. Een half jaar geleden werd verbetering beloofd, maar daar is volgens de dienst niets van te merken. Sterker nog, het is erger geworden.
Automobilisten trappen automatisch op de rem als ze flitsapparatuur van de politie naast de weg zien staan, wat tot gevaarlijke situaties en files leidt. Sinds eind augustus werden er op deze manier ten minste 23 files veroorzaakt, terwijl dat er in de eerste helft van het jaar nog maar 12 waren.
De VID benadrukt niet tegen controle te zijn, maar wil wel dat die op een veilige manier worden gedaan. En dat kan best. Als de apparatuur echt goed verstopt is, schrikt de automobilist niet en trapt dan ook niet plotseling op de rem.

Gevaarlijke situaties

Eerder dit jaar gaf de politie toe dat gemaakte afspraken niet waren nagekomen. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) beloofde dat er niet meer meer geflitst zou worden als dat tot problemen zou leiden. Maar dat is dus niet gebeurd. De VID verwacht dat de partijen snel gaan praten om gevaarlijke situaties te beperken.