Naturalis Leiden ontleedt in Harlingen gestrande zwangere walvis

De walvis is aangespoeld in het Friese Harlingen
De walvis is aangespoeld in het Friese Harlingen © Stefan Postema
LEIDEN - Een speciaal walvisteam van Naturalis is dinsdag aan het werk in Harlingen om een gestrande dwergvinvis te ontleden. Tijdens het onderzoek kwamen ze er achter dat de walvis zwanger was. 'Heel bijzonder', aldus Naturalis
Het dier in Harlingen is 9 meter lang en weegt ongeveer 8 ton. De oorzaak van de stranding is nog niet bekend, maar meestal komt het door navigatieproblemen. Universiteit Utrecht doet het verdere onderzoek naar de doodsoorzaak.

Omdat de walvis te groot is om in zijn geheel mee te nemen naar Naturalis, ontleedt het Walvisteam het dier op de plek waar hij gestrand is. Om het skelet niet te beschadigen moet het vlees zorgvuldig worden losgesneden van de botten. De schedel met de kaken, de ribben, wervels, bekkenbeenderen en vinnen gaan mee naar Naturalis. Ook eventuele baleinen, delen van organen, een stuk vlees, wormen en andere parasieten en de maaginhoud gaan mee voor onderzoek.

Wereldwijd onderzoek

Van elke in Nederland aangespoelde walvis bewaart Naturalis het hele skelet voor onderzoek. Alle skeletdelen worden opgenomen in de wetenschappelijke collectie, zodat wetenschappers wereldwijd onderzoek kunnen doen aan de anatomie en evolutie van walvissen, aan de ontwikkeling van en variatie binnen de soort, en via DNA en parasieten aan herkomst, ziektes en bedreigingen.